6/5/14

Rentat de mans.



Als infants, quan anem d'excursió, els fem fer cua per rentar-se les mans abans d'entrar al menjador a dinar o sopar. Els fem rentar la cara i les dents, que vagin nets i polits. En diem hàbits de neteja personal. 

En canvi, sovint, els adults no hi parem atenció. Si aquests hàbits no els tenim ben interioritzats, sovint, es poden descuidar; rentar-se les mans abans i després d'anar al lavabo, de cuinar, per netejar una ferida, en sortir d'un hospital, de netejar alguna eina, .... És allò de... va, tan li fa, no passa res.

Després, hi ha qui exagera, com la meva antiga companya de pis, la italiana, que es rentava les mans cada dos per tres, amb alcohol i tot. Crec que era malatís. Sobretot perquè no era una persona molt neta, polida o endreçada.

Personalment, que tampoc sóc massa neta ni polida, ni em cuido gaire, és d'aquelles coses que me n'adono que cada cop faig més, sobretot des de que tinc gat. Però segur que he de millorar molt, doncs sovint ni s'hi pensa.

ps. Aquest video el van estrenar ahir i l'han fet els professionals del Clínic a través de l'Àrea de comunicació i RSC amb la col·laboració del Cor del Clínic i del Ramon, el seu director i bon amic. D'ell n'he aprés força d'hàbits d'higiene que ni m'havia plantejat. 

11 comentaris:

Garbí24 ha dit...

Tenir les mans netes diu molt de les persones i quan dic netes no només vull dir de brutícia.

fanal blau ha dit...

És xulo el video. El passaré a la feina.
L'hàbit de rentar-se les mans és bàsic i s'ha d'assolir des de la més tendra infantesa.
Una abraçadeta!

Sílvia ha dit...

No tinc aquest hàbit gaire establert, això que sóc bastant neta i endreçada. No hi penso, però després de veure el vídeo i llegir el teu apunt segur que em ve més al cap.

Relatus ha dit...

De vegades costa de recordar, és cert. D'ara endavant intentaré ser més aplicada!

Sergi ha dit...

És molt xulo el vídeo! Em sembla que la cançoneta se'm podria enganxar i tot...

Jo tinc una mena de mania de rentar-me les mans. No ho faig massa a fons, però de seguida me les noto brutes i les haig de remullar. Però com que sempre vaig de pressa i corrents, a l'hivern no les asseco bé i se m'acaben tallant. No tinc remei.

Anònim ha dit...

Pobres bacteris, mira que ofegar-les! Que cruels que sou! Jo faig un pacte amb ells per viure en harmonia tots junts...

Núria Martínez (Bruixeta) ha dit...

Soc el desordre personificat, la neteja de segons que tampoc en treu gaire la son, però las mans si tinc el costum de rentar-les sovint, poder per que a casa hi ha gats, gos e inclús una Iguana, el que fa que tinguis que tenir cura de rentar-te després de tocar-la a ella o els seus estris, ja que és un animal que pot transmetre la salmonel•losis.

cantireta ha dit...

Amb segons qui val més ser net :-) Amb els animals encara més. Tots dos comentaris són de debò.

Petonets, nets.

Assumpta ha dit...

Aplaudiments pel vídeo!! ;-))

Jo sóc molt de rentar-me les mans. Quan surto al carrer, en tornar a casa, el primer que faig és rentar-me les mans.
Quan veig algú que va al lavabo i surt en 30 segons, ja em fa mitja mania... és impossible en 30 segons fer res ben fet i, evidentment, segur que no inclou rentar-se les mans.

Em fa gairebé més ràbia que mania (abans era més mania, però ara ja no sóc tan neuròtica) i penso "si a tu t'és igual anar brut-a, a mi no" i a vegades, fins i tot, si espero algú, tinc el morro de dir "no corris, no, que ja m'espero, que tinguis temps de rentar-te les mans i em quedo tan ample. El problema és que a vegades m'he trobat amb la resposta de "ah, no cal, si només és un pipí"...

A més, porto sempre a la bossa una ampolleta d'aquestes del mercadona... per exemple. Avui he anat a rehabilitació. Allí m'estiro a la llitera, baixa els mitjons, puja el pantaló fins al genoll... corrents, ultrasons... baixa el pantaló, puja el mitjó... i... netejada de mans amb la loció aquesta.

També porto tovalloletes de mans TAMBÉ del mercadona (sí, ja sé que el president és un fatxa, però el meu pressupost no dóna per comprar-ne de marques millors i aquestes estan bé) :-))

Evidentment, no estic sonada del tot :-) Si vaig a una papereria, i després al supermercat i després a una cafeteria... reconec que entremig no em rentaré les mans amb res... ara bé, si he de passar per un centre mèdic, una farmàcia... o qualsevol lloc que em sembla una mica guarro... Ostreeeees els caixers automàtics!!... aquests sí que estan fastigosos a vegades. Molta pantalla tàctil però... repugnants, eh?...

Sortint de La Caixa un s'ha de desinfectar bé... en TOTS els sentits (puajs!!) :-P

Aaaaah! que se m'oblidava!! Després hi ha la gent que es renta les mans MALAMENT... Han tocat quelcom brut amb la mà dreta, passen a rentar-se les mans tiren una mica de sabó a la punta dels dits de la mà dreta, l'esquerra ni se la mullen i, després S'EIXUGUEN LES DUES MANS a la tovallola... amb la qual cosa, el que estan fent és enguarrar la tovallola. I jo sempre ho dic: les tovalloles són per quan un s'acaba de rentar LES MANS... i un no es mor per rentar-se-les les dues... i bé, per sobre, per sota i fins el canell...

Aquest és el motiu pel qual jo mai toco una tovallola de roba en un lavabo públic... eeeeeeeeecs!!

Mecanisme en un lavabo públic: Et rentes les mans (les dues i bé) amb aigua i sabó. Quan les tens ben esbandides, fas uns moviments enèrgics perquè caiguin el màxim de gotes possibles... Llavors, amb la punta dels dits, et fiques la mà a la butxaca i treus els tovallons de paper que, dissimuladament, has agafat primer abans d'entrar, en previsió de la jugada.

Amb les mans ben seques i, ajudant-te dels tovallons, obres la porta (evidentment, no ho fas amb la mà, perquè el porc-a del davant probablement ha tocat el pom sense haver-se-les rentat...

Sortir del lavabo i tirar els tovallons a la primera paperera que es trobi. Obrir la bossa i tirar un rajolinet de netejador amb alcohol del mercadona (per si un cas, malgrat haver utilitzat els tovallons per obrir el pom, t'ha relliscat una mica i has entrat en contacte amb aquella cosa infecta.

Ja està ;-))

PS ha dit...


És un hàbit molt important que cal que l' interioritzem des de ben petits, llavors ja no costa i es fa naturalment.
Aquest vídeo està molt bé, si ens parem a pensar la quantitat de coses que toquem durant el dia i sense voler i llavors ens freguem el ulls o toquem la pell de les persones estimades o el que mengem...ens tornariem bojos.

El que sí és cert també, és que persones que en comptes d'un hàbit el tenen com a obsessió, patinen en altres coses, vull dir que no són "nets" conscientment, sinó que la neteja exagerada obeeix a algun transtorn paral·lel. Però això ja és una altra història...

rits ha dit...

Una gran veritat, JOAN GASULL. La pulcritud en tots els aspectos.

FANAL BLAU, moltes gràcies! I si, és ben important des de que son petitons.

SÍLVIA, veus, jo sóc el contrari, sóc desendreçada i la neteja se’m dóna fatal, però en canvi, el tema mans,… el procuro una mica, no del tot.

LORETO GIRALT TURON, a tots ens costa.

XEXU, si que s’enganxa!! Doncs has de dur a la bossa crema de mans i el netejador. Tot ho tindràs arreglat!

PONS 007, molt cruels!!

BRUIXETA, crec que a mi em passa el mateix, i l’hàbit l’he agafat més arrel de tenir el gat. Ostres, no sabia res de tot això de la iguana. Déu n’hi dó!

CANTIRETA, amb tots cal ser net, humans i animals.

ASSUMPTA, recordava que alguna vegada havies parlat de certa pulcritud en el tema mans. Això de la tovallola tb ho he sentit a un amic, el que fa el video, i ja he anat canviant, sobretot en bars i demés, i amb els nanos.

PAIS SECRET, si, tampoc cal que ens tornem bojos, però si tenir certa consciencia.

Un petó a tots i totes!!!!