29/5/15

Veig el primavera

No, no. No aniré al Primavera Sound. Ja m'agradaria. És l'únic festival que em sap greu no haver anat mai i que m'agradaria, per molts dels músics que hi han tocat.

Però des de fa un parell d'anys que no me'l miro amb els mateixos ulls. M'interpel·la el preu. Com se'l poden pagar els joves precaris d'avui en dia? Esclar, la majoria són estrangers de visita. Com podem accedir a aquests concerts? En què ens estem convertint? En una façana. Hipster, moderneta, només per a uns quants.

De veritat aquesta és la ciutat que volem? La que ha de portar el progrés? Vull viure en una ciutat que es pugui viure, on els barris tinguin equipaments, estiguin nets. On es cuidin les persones i no els mercats. On es pugui passejar sense ser assetjat per mil turistes. Que tingui comerç com anys enrere. Que sigui capdavantera si, sense renunciar a la seva virtud.

Em sembla que som uns quants que ens estimem la ciutat i hi volem viure. I molts d'ells van votar una confluència de grups que també ho volen. Però espanta. Al poder espanta. I molt.

No podem donar una oportunitat? Una oportunitat per viure en aquesta ciutat tan bonica. I potser és cert que els objectius de canvi seran molt difícils, però si no s'intenta.

El més trist és com la por del que és desconegut comporta l'insult, el menyspreu. I com n'és de fàcil caure en la crítica més superficial sense entrar en el fons de les paraules.

I no, no he votat Guanyem. Hi ha coses en les que no estava d'acord i que no m'agraden com s'han portat durant la campanya. Però a cada insult, a cada menyspreu, em veig defensant la seva candidata. Mai havia sentit que es menystingués una persona, una dona, tant com aquesta setmana. Quan encara no ha tingut ni temps de res de canvi.

I no, no veuré el primavera. Ja no en tinc ganes. Prefereixo els concerts gratuïts de la Mercè o les festes majors dels barris.


ps. I no entro en el tema procés. És tant trist caure en aquest tema.

10 comentaris:

Sergi ha dit...

Pel que respecta al Primavera, quan la gent es baixava en mp3 els discos, deia 'que els músics es guanyin la vida fent concerts'. Bé, doncs ja som al nou model de negoci de la música. Suposo que ho ha concerts més barats.

Respecte al joc brut en política, no hi puc estar més d'acord. Caldria basar el joc polític en propostes constructives i no en l'odi, l'insult i el menyspreu.

És clar que això també se li hauria de demanar al partit d'Ada, no? Van dir que basarien la campanya en l'odi a CiU i van portar a Pablo Iglesias per dir-li gentussa i lladre a l'alcalde Trias i al president Mas.

Sergi ha dit...

A veure, a veure, calma't.

Per començar, fixa't qui és qui ataca Colau, i et tranquil·litzaràs. Qui l'ataca és qui ha perdut la cadira, qui té por de que les coses canviïn, qui nota que els seus dies de fer i desfer s'han acabat. No és això el que volíem? Doncs no et preocupis, la por genera la pitjor reacció. I estan cagats.

Jo tampoc no hagués votat Colauem, moltes, moltes coses no m'agraden d'ella. I la que menys no és ella, són els seus socis d'ICV, la gent més falsa i amant del postureig que hi ha en aquest món. Aquests que no s'haguessin menjat una merda, però ni una merda, eh, com a molt un parell de regidors, i sóc generós, però gràcies a posar la Colau a davant ara tenen l'alcaldia. Curiosament, els que gairebé sempre hi han estat, com a socis de govern del PSC. Els de sempre. Ui sí, quin canvi. Així que no pateixis, la casta més casposa de la política catalana segueix allà. La d'esquerres. La de dreta ja l'han fotut fora, però no portava massa temps manant.

Veurem si són capaços de canviar les coses, però crec que aviat Colau sabrà amb qui se la juga, això primer, i després que molts dels somnis ingenus que ha predicat són impossibles. Ara bé, hi ha diferents maneres de fer les coses, i potser la seva és millor que la dels que hi eren, aferrem-nos a això.

Jo apostaria per un model de ciutat diferent, però no tant diferent. Barcelona és una ciutat d'èxit, de carisma, de les més visitades i fotografiades. Barcelona té Gaudí, té el Barça i té alguns dels actes i festivals més importants d'Europa i del Món. Volem perdre això? No, si us plau. Però tot això genera uns beneficis brutals, que no podem ni imaginar. On van tots aquests beneficis? Perquè Barcelona deixa pasta a la Gene, és dels municipis que no tenen dèficit. Per què no canalitzar aquesta riquesa cap a qui més ho necessita? Cap a la gent sense feina (assegurar-te que es contracta gent autòctona sense feina quan hi hagi grans esdeveniments), la gent exclosa de la societat (ajudes i reinserció), cap a les entitats petites i de barri (les que fan una tasca increïble per la cohesió de la ciutadania), cap a les petites empreses i comerços (perquè es puguin mantenir i que es potenciï el comerç de proximitat i singular), i així anar fent. Per què no obtenir tanta riquesa com es pugui de la gran potència que és Barcelona, i en comptes de vendre-la als russos, als turistes borratxos, i aquesta gentussa tan amiga del Trias, no reparteixes la riquesa a la teva ciutat, entre la teva gent? Aquesta és la meva esperança, i potser Colau, si està ben assessorada, podrà i voldrà fer-ho.

Així que no està tot perdut. Vols fer un festival a Barcelona? Amb els millors artistes i entrades abusives? Perfecte, doncs paga. I aquests diners aniran a la gent, d'una manera o altra. Que els Barcelonins també tenen dret a anar de festival? Sí, és clar. Però dues coses, si la riquesa es reparteix millor, potser els propers anys no els costarà tant desembutxacar el que costa. I la segona, i segur que la que t'agradarà menys, però és una qüestió de sentit comú. Aquells que tenen problemes econòmics han de pensar en anar de festivals? Potser que centrin els seus recursos en altres temes, oi? Fot, però quan jo he estat pelat com una rata he dedicat els meus ingressos a viure, a sobreviure fins i tot, i vaig haver de prescindir de moltes coses. Potser si la gent es tragués del cap que tot és fàcil i gratis, aniríem millor. Perquè una cosa és no poder-te permetre un festival, cultura al cap i a la fi, però mira la quantitat de pelacanyes i precaris que omplen l'Apple Store. L'ésser humà del primer món és una mica burro.

Sobre cultura i els seus preus en parlem un altre dia, que segur que em passo de caràcters.

Elfreelang ha dit...

rits respecte a la Ada et diria moltes coses però el Xexu ja ho ha dit i ho ha dit molt bé ....jo la veritat fa anys que no vaig a concerts però si hi torno seran als oberts, els que no són de pagar

montserratqp ha dit...

Jo tampoc l'he votat i com dius tu hi ha moltes coses de la seva colació que no m' acaben de fer el pes...però totalment d' acord amb el que escrius " Mai havia sentit que es menystingués una persona, una dona, tant com aquesta setmana. Quan encara no ha tingut ni temps de res de canvi"...em sap greu i m' entristeix...

montserratqp ha dit...

Coalició, volia dir...

Gemma Sara ha dit...

Jo espero que hi hagi canvis, sí, no vaig votar la Colau però perquè al final em vaig decidir per la CUP, ja saps que estava entre els dos. Espero que ho sàpiguen fer, que sigui una manera diferent de fer les coses, com diu el XeXu, perquè han despertat moltes expectatives (i també moltes crítiques i reticències, com dius, i cruels).
Jo he anat al Primavera de convidada i també pagant, però crec que està bé que hi hagi concerts de pagament, no tota la cultura pot ser gratis, crec, però, això sí, han de ser preus assequibles, i els preus del Primavera són desorbitats (el Cruïlla és millor en aquest aspecte). També hi ha el tema de l'IVA que depèn de la política nefasta del PP cap a la cultura, és evident que és un tema que no els interessa gens, més aviat els fastigueja. Si mai som independents, espero que això és giri com un mitjó!!!

Garbí24 ha dit...

està més que demostrat que a la política tot s'hi val....i ves a saber, potser l'Ada et posa el primavera gratuït, encara que no sé que podrà fer amb tanta oposició.

Anònim ha dit...

El primavera es un espectacle privat, paguen a l'ajuntament per l'espai que fan servir i per tan posen el preu que volen.

Crítiques contra la gent que ha guanyat dels que han perdut? ui ui quina sorpresa!

Jordi Dorca ha dit...

Començant pel nom, sempre l'he vist com a cosa llunyana. Ara caldria dir que no és de l'ADN de la ciutat. En fi. M'estimo més les belles trobades amb col·legues blogaires.
Records al fèlid, Rits!

Assumpta ha dit...

Tot fos això... no poder anar a uns concerts :-)

Evidentment jo sí que no votaria la Colau, ni al seu company... ni al segon, ni a la seva companya... ni a la tercera ni al seu company...

I trobo bastant ximplet que digui que la gent que es cola al metro no ho fa per caprici... bé, potser un 5% ho fa per necessitat i la resta per gamberrisme pur i dur.

I, evidentment, tampoc posaria la jefa de premsa que ha posat...

Ni m'agrada que està prenent un munt de decisions sense parlar amb ningú...