3/3/12

Avui és Sant Medir!


Explica la història que el bisbe Sever (que no tenia res a veure amb els bisbes d’avui en dia, ni portava grans robes ni estava lluny de les persones) fugia de Barcino perseguit per soldats romans manats a capturar els cristians de l’Imperi. A Collserola, a la Vall de Gausac es va trobar un pagès anomenat Medir, qui estava sembrant faves. Sever, que ja no podia amb la seva ànima cansat i afamat va demanar que l’ajudés en la seva fugida. Medir el va atendre i donar menjar i li va preguntar a Sever com el podia ajudar. Sever va dir-li que digués la veritat als soldats, que sols aquest és el camí i marxà depresa.

Quan van arribar els soldats romans al cap de poca estona, li van preguntar si havia vist el Bisbe Sever i Medir els va dir que sí, que mentre sembrava les faves havia arribat el Bisbe i va indicar el camí de la fugida.

Els soldats miraren la plantació de faveres grans i ufanoses, plenes de flors i de fruits. Van entendre que Sever devia estar tan lluny d’allà i que perseguir-lo era ben impossible, i varen girar cua novament cap a Barcino.

Fa més de 10 anys va ser la tancada d’immigrants a diferents parròquies de Barcelona. Amb els nens del centre els varem ajudar aportant el què teníem. I per Sant Medir vam actualitzar la història. El bisbe era un dels nanos de centre, fill d’immigrants dominicans. Els soldats romans, policies, Medir, una de les nenes del centre i la resta, la resta érem faves, que vam ajudar com vam poder aquell immigrant fugitiu.

I avui? Segurament es podrien mantenir les mateixes situacions. I moltes més. En el context actual tinc molt clar qui representa l’Imperi i els soldats: polítics, banquers, especuladors,… També penso qui podria ser Medir i les faves: tots aquells qui amb esforç diari treballen per combatre les injustícies, qui s’esforcen.

Però i qui seria el Bisbe Sever? Aquells qui no tenen feina ni manera de trobar-ne, aquells a qui desnonen de les seves cases (d’acord, potser pagant els excessos de supèrbia de voler tenir el que no es té), aquells qui cada dia ens sentim més escanyats a final de mes, …. I és que no pot ser que ens trobem tots una mica perseguits? I no és cert que si no ens ajudem els uns als altres, segur que no escaparem d’aquesta situació?

Avui és Sant Medir, celebrem-ho ben fort. Avui a Gràcia I diumenge 11 a La Bordeta, perquè l’esforç de mirar endavant, ens generi un somriure ben dolçet.

Bon Sant Medir!

Ps. La segona part de la història ja no és tan bonica. Els soldats varen tornar perquè no es varen creure Medir i el varen capturar i martiritzar. Ah, i també apressaren el bisbe. Però el cert és que més tard o més d’hora, l’Imperi va caure, podrit per ell mateix i el seu afany de poder i glòria.

9 comentaris:

Elfreelang ha dit...

Gràcies per recordar-me la història de Sant Medir! ui ja és avui! que vagi molt bé i ull amb els caramels!

Carme Rosanas ha dit...

Doncs jo no sabia la història i això que aquí, a Sant Cugat Sant Medir és festa grossa!

Garbí24 ha dit...

Jo no coneixia la història.....i de fet tampoc sabia que era sant Medir....Ara ja ho sé

Assumpta ha dit...

Arribo tard! Però segur que les festes de Sant Medir no tan sols duren un dia! segur que avui diumenge ho seguiu celebrant! Bona Festa!! :-))

Alba ha dit...

No coneixia pas la història de Sant Medir, suposo que em cau una mica lluny.... però m'ha encantat!

Bon Sant Medir sigui dit!

rits ha dit...

Moltes gràcies pels vostres comentaris i bé, pels qui no coneixíeu la història, espero que us hagi agradat.

La festa continuarà el dia 11 a La Bordeta, a Sants. Hi esteu tots convidats!

DooMMasteR ha dit...

M'ha agradat llegir la història, però més quan has barrejat el tema social :-) Em miraré lo del dia 11 :-)

El porquet ha dit...

Doncs jo sóc dels que no coneixia la història! Malgrat la segona part de final tràgic m'ha agradat!

Espero que gaudissis d'un bon Sant Medir que et fessin esborrar una miqueta aquests mals pensaments que sembla que ens hagin d'acompanyar a tota hora!

Que acabis de passar un bon diumenge!

rits ha dit...

DooMMasteR, uix això de transportar les històries a l'actualitat mai està de més, molts cops s'apren molt.
Si ho vas, espero que t'agradi. Recull molts caramels per a mi (jo seré fora,.... snif, snif..)

PORQUET, St. Medir sempre una data senyalada, a Gràcia, la festa és espectacular i a Sants més tranquil·leta (com passa a la festa major de l'estiu). Si, van esborrar els mals pensaments una estona, que ja cal.

Un petó per a tots dos!