28/1/10

Avatar, el 3D i el cinema en català


Finalment la vaig anar a veure. La pel·lícula de l'any i més d'un mes després de la seva estrena continuen penjant-se els cartells d'entrades esgotades. I en teoria hi ha crisi però ni el seu preu desorbitat fa que la gent deixi d'anar-la a veure.

I la veritat, no ho entenc.

No tenia masses espectatives i de fet, vam remenar cel i terra del servicaixa per trobar entrades perquè qui m'acompanyava estava apunt d'una crisi existencial si no la podia veure. És un espectacle visual, d'acord, però per primera vegada a la vida, una pel·lícula se'm va fer llarga. Apart del noi que és guapíssim, i dels efectes especials que es trimedinsionen, la història falla, una pel·lícula en molts moments infantilment ensucrada (i que consti que adoro les pel·lícules per a nens) però a la vegada massa violenta i crua.

Missatges, molts, potser fins i tot masses, que fan que un es perdi i no es quedi amb gaire, segurament la majoria de gent sols amb els efectes especials. Des de les amenaçes violentes, l'ecologisme com a bandera i el que he descobert en el comentari de la Cèlia de Transparència en el post d'en XeXu, que potser és el més interessant de tots: l'avatar, la imatge que ens posem tots, però que no pot amagar la nostra essència.

Però és tan gran, tan espectacular que es perd i et queda una sensació que t'han pres el pèl. Sovint, en les petites coses, en les pel·lícules més petites són les que més et poden emocionar i arribar.

A més, el gran negoci del segle, les 3D, doncs tots hi piquem, i una entrada 3 euros més cara per veure com les llums se t'apropen, t'atrapen els mosquits o et sembla que una nau et pot estaballar al davant amb unes ulleres que fan mal als ulls i que són de prèstec (i no saps qui se les ha posat, digueu-me maniàtica, però...).

I just quan per dilluns es convoca una vaga que no entenc i em sembla d'allò més ridícula. Segons diuen si s'aplica la Llei que està tramitant-se, el cinema morirà, doncs per alguna estranya raó la gent deixarà d'anar al cinema perquè la quota de pel·lícules en català pugi fins el 50%. Com es pot dir tal disbarat. De debó la gent deixarà d'anar o en canvi es normalitzarà una situació ara mateix precària? Sincerament, em sembla absurd el què diuen. Si no veig més cinema en català és per comoditat. Simplement. Si tingués moltes més sales amb català a l'abast segurament triaria la catalana, però desplaçar-se fins un cinema en concret perquè allà facin la pel·lícula en català, ja t'ho repenses. Per tant, és absurd pensar que la gent no anirà el cine. Si el què volen fer és augmentar les persones que van al cinema, que no apugin tant els preus, que facin descomptes per a nens i nenes (no només gratuït fins els 3 anys), que el dia de l'espectador sigui realment més barat, ...però que no es posin en absurditats com aquesta. Així doncs, dilluns (perquè no fan la vaga un dissabte?) tots als cinemes!

ps. Aquí teniu la llista dels cinemes que faran vaga. De fet, es demana fer-los boicot, però m'agrada més la proposta d'anar dilluns als cinemes que si que obriran.
Fa temps que vull canviar l'avatar del blog, però les proves encara no han estat gaire bones. Mentre tant, segueixo de prèstec d'una dibuixant francesa.

20 comentaris:

Striper ha dit...

Jo malgrat tot vaig gaudir molt de la pelicula.

estrip ha dit...

sobre la vaga: amb aquesta mena d'empresaris és normal que no els hi vagi bé.
Per sort no tots són iguals.
Perquè no fan vaga un cap de setmana, que no és el dia de l'espectador? ni hi ha ofertes de diaris ni descomptes especials? No s'atreveixen! Uns covards!

Jo sóc partidari de la versió original subtitulada, en català es clar

assumpta ha dit...

Veig que sobre aquesta pel·lícula hi ha diversitat d'opinions, uns que molt bé, altres que no tant i fins i tot a qui no li agrada gens.

Sí, penso com tu, si la gent no en va a veure més en català és senzillament per la raó que no et desplçaràs a l'altra punta tenint-ne una opció més aprop s'entén
.
La gent seguirà anant al cinema i si els preus no fossin tan abusius hi aniríem encara molt més. Trobo que amb preus es passen un munt i no demanis una ampolla d'aigua o crispetes que t'escuren ben escurat.

Bona nit, Rits.
;)

Sergi ha dit...

Vaja, ara que m'havien convençut per anar a veure Avatar aquest cap de setmana i me la vens així? Bé, ja he sentit moltes opinions, i totes són més o menys iguals. A veure què em sembla, no crec que difereixi massa del que tu dius.

Pel que fa a la vaga, jo tampoc no ho entenc. I em sembla molt trist. S'aconsegueix un pas endavant per normalitzar la nostra llengua i han de venir els empresaris dels cinemes a carregar-se'l? Jo ja ho he fet de desplaçar-me a un cinema llunyà per veure la pel·lícula en català. Si tingués més opcions, no miraria mai cinema en castellà, ja m'explicaràs per què, si no és la meva llengua.

_MeiA_ ha dit...

És una peli que crec que s'ha de veure per tot el què ha comportat... (jo encara no l'he vista), però em fa l'efecte que ha de ser dels dos extrems: o t'agrada, o no t'agrada, a mi em fa por i segurament seré de les de la segona opció.

_MeiA_ ha dit...

Per cert...



és preciós el teu Amo!!!!


=)

DooMMasteR ha dit...

No se per què, però no m'atreu gens ni mica aquesta peli... :-)

JJMiracle ha dit...

Ahir vaig anar al cine i podria haver anat a veure Avatar, però no em crida l'atenció especialment, a part que és una mica llarga, així que al final vaig decidir anar a veure El erizo, i no me'n vaig penedir.

Sobre el cinema en català, és evident que si la gent no en veu més és perquè no hi ha cap mena de facilitat per veure'n. Si això canvia, segur que també canviarà el percentatge de gent que va a veure pel·lícules en català.

Unknown ha dit...

Pel que fa Avatar no tenia la intenció d'anar-hi, no m'acaba de fer el pes, però a part, tinc un defecte visual que fa que no pugui veure pel·lícules en 3D (res greu).
I pel que fa a aquesta vaga que no és vaga sinó tancament patronal, em fot emprenyar molt. I llegint la llista aquesta, encara m'he empipat més. La teva proposta em sembla una gran idea, però és que... tots els cinemes de les "meves dues ciutats" tanquen. Com pot ser? Gr...

LilVia ha dit...

No puc estar més d'acord amb tu pel que fa al cinema en català. Ja cansa tanta tonteria i injustícia. Hi ha d'haver la possibilitat de veure en els dos idiomes les pel·lícules als nostres cinemes. Pel que fa a Avatar no coincidim, però per gustos colors, oi? Trobo, per això, que amb Avatar hi ha una crítica massa ferotge i no acabo d'entendre el per què. En el meu blog he deixat la meva opinió enmig d'un petit relat. Una abraçada!

Clidice ha dit...

sembla que la meva idea de prendre-m'ho amb calma això d'anar a gastar diners amb Avatar va prenent cos. Gairebé tothom qui llegeixo diu el que tu dius, o pitjor. Està bé això de fer boicot anant als cinemes que obren el dilluns.

Jordicine ha dit...

He vist les mateixes coses que tu a 'Avatar', però a mi em va semblar una bona peli. L'argument se'l podrien haver treballat una miqueta més, però trobo que és molt interesant. Jo tampoc no entenc la vaga si et serveix d'alguna cosa. Un petó.

kweilan ha dit...

La vaga tampoc no l'entenc i em sembla una passada que la facin. La peli encara no l'he vista i n'he sentit opinions molt diverses. De moment en tinc altres pendents.

Anònim ha dit...

Sobre Avatar, ha estat un gran èxit publicitari. S'ha doant molt més ressò a la pel·lícula del que es mereixia. L'argument és horrible.
Sobre la vaga, qui hi ha al darrera? Doncs els Balañá, reducte franquista que va finançar al campanya dels Ciudadanos. És una vaga absurda que, a més d'anar contra el català, va en contra del cinema. La Llei incorpora tota una sèrie de mesures per a dinamitzar el sector que aquesta gent ignora (o, més ben dit, vol ignorar).

Assumpta ha dit...

Rits, llegeix aquest post :-)

http://xitsdamour.blogspot.com/2010/01/bilinguisme.html

Jo vaig molt poc al cinema, però sí que he buscat a vegades on feien la peli que volia veure en català. Si a Reus no la feien, he anat a Barcelona.

Quin fàstic de gent aquests empresaris! A veure si els seus cinemes sí que s'enfonsen i els que facin pelis en català comencen a tenir beneficis... apa!!

rits ha dit...

Bé, opinions per tot. I això és bo. Gustos diferents, encara que la majoria ens decantem per un a petita desil·lusió. Això si, crec que hi ha unanimitat amb la tonteria de la vaga dels cinemes!

STRIPER, doncs m'alegro que passéssis una bona estona. D'això es tracta, de gaudir del cinema!

ESTRIP, estic completament d'acord. Són covards i sols pensen en fer soroll. Trist, molt trist. Jo no sóc gran fan de les VOS, però tampoc les faig un lleig.

-ASSUMPTA- i imagina't si vas amb nens!!! només no paguen els menors de 3 anys! Haurien d'incentivar que la gent pogués anar al cinema més fàcilment, és un espectacle meravellós!

XEXU, espero que t'agradi, de debó. Ja que t'han convençut per anar-hi, almenys disfruta! Crec que mai m'hi he desplaçat expressament, potser ho hauria de començar a fer. I si, és com els llibres, si estan en català, sens dubte en català, els faig més meus.

_MEIA _, potser si, val la pena verue-la al cinema, a casa no crec que la pogués seguir tota. Gràcies! Em té als seus peus, coi de bitxo!!!!!

DOOMMASTER, a mi tampoc em deia rs, però vaig acabar caient.

P-CFACSBC2V, del Erizo, em vull llegir primer el llibre, dilluns me'l deixen i espero poder-la veure aviat. També estic segura amb el que dius, si hi ha més cine en català i és més assequible, serà tot un èxit!

TIRAI, no havia sentit mai això de no poder veure pel·lis en 3D. Em sap greu, encara que no és vital ni et perds molta cosa. Vaja, igual trobes alguna alternativa al cinema prop de casa, que algú munti alguna activitat reaccionaria.

LILVIA, no sempre es pot estar d'acord, oi? I això és bo, sobre gustos, colors. Me n'alegro que t'hagi agradat. He llegit la teva crònica i ja t'he dit el què. Lo del cinema en català és una tonteria tan gran, però crec que l'únic que aconsegueix és crispació i això és el que més em preocupa.

CLIDICE, segueix el teu instint! Segur que no et falla. Tinc ganes d'anar al cinema dilluns (encara que faci mandra per ser dilluns)

JORDICINE, ja t'he comentat al blog, i me n'alegro que t'agradés!

KWEILAN, espero que baixin les teves pelis pendents, jo tb en tinc moltes!!!

ALBERT B I R, l'argument té coses bones, però al meu parer, li falta consistència. Potser no donava per més, xò crec que es van perdre amb els efectes especials. No sabia això dels Balaña, ara encara li tinc més mania a la néta del Balaña, aquella que ens feia callar (bé, nosaltres féiem conya dient que era la néta del Balañà, però feia una ràbia.... sort que ja no surt!!!)

ASSUMPTA, gràcies per la recomenació. L'he llegit i m'ha agradat molt!! Molt coherent amb les teves conviccions i preferir anar a BCN a Reus per veure una peli en català!

sànset i utnoa ha dit...

Molt bon escrit. Tu ho has dit, una absurditat. Un sense sentit. Fins i tot, els resultats de l'estudi que ells van encomanar fer sobre el tema els ha deixat clarament en entredit.

Ahir llegia que els cines fer vaga en dilluns seria molt similar a què les màquines llevaneu fessin vaga a mitjans d'agost.

*Sànset*

Tu, jo i l'Otis ha dit...

a mi al final em pesaven molt les ulleres, les meves i les de 3D, i se'm va acabar fent una mica llarga... no deixa de ser una història d'indis i cowboys, però "tunejada" amb l'ordinador i amb una bona dosi de fantasia...
I sobre la vaga, no sé què dir-te. No sé què pensar encara sobre aquesta llei tan polèmica...
M.

rits ha dit...

SÀNSET I UTNOA, saps el que m'ha indignat? La portada del diari EL PERIÓDICO, amb un peu de pàgina on segons ell, una parella es lamentava per no poder anar al cinema dilluns. Ais,... completament d'acord amb aquesta comparació amb les màquines lleva neu. Espero que se n'adonin de la tonteria.

TU, JO I L'OTIS, moltes gràcies per la vostra visita. Tinc una amiga que també li va passar això de les ulleres. No canvia pas gaire veure-la en 3D o normal. Simplement, el preu!!!

... ha dit...

M'ha encantat la teva crítica, sobretot perquè no té res a veure amb la meva(http://adbega.blogspot.com/2010/01/lany-comenca-amb-cine-no-ens-enganyarem.html), tot i que no dic pas que no tinguis raó respecte la pel·lícula... tot depèn dels ulls que miren!

Com que jo hi vaig anar sense informació, amb ganes de passar una estona agradable amb els amics i amb desig de distracció, no la vaig trobar tan dolenta, sinó una manera entretinguda (però molt molt molt cara) de passar una estona mirant la pantalla (que jo que no havia vist mai una peli amb 3D vaig flipar).

Els dies següents per internet només vaig llegir que la pel·lícula era críticada des de totes les vessants i vaig decidir fer-ne una lectura més positiva i posar-la al blog.

Tot i amb això estic completament d'acord amb la segona part de l'entrada, jo també penso que els preus són abusius i que aquest és el motiu principal perquè la gent no vagi al cinema!