6/8/12

On és Gotham?



No sóc lectora de cómics. Mai ho he estat i per tant els superherois m’agrden per la gran pantalla.

El meu primer Batman va ser de petita, a la sala del barri i el vaig veure tres vegades. Era una pel·lícula d’aventures, amb els bons i els dolents, la noia i el joker que feia més gràcia que por. Michael Keaton, Kim Basinger i Jack Nicholson en una ciutat imaginària i ben estrambòtica on passaven les coses més inversemblants possibles. Després vindrien totes les demés. Fantàstiques, gòtiques, obscures, cutres o patètiques.

I llavors apareixeria ell. En Christoper Nolan. Autor de culte, diuen, però de fet director de pel·lícules boníssimes com Memento o Inception.

I sí, també ell. Christian Bale fent de Bruce Wayne. Multimilionari orfe que viu amb el record permanent de la mort dels seus pares, atemoritzat, sense rumb a la vida i perseguit pels seus propis malsons.

Batman ja no només és Batman, és humà, te’l fas molt proper i l’entens. I si, tot es situa a Gotham. Ciutat que pot ser qualsevol, amb els barris sòrdids on es confabulen totes les trafulques i trames, amb tot de villans que només busquen sobreviure entre foscor. Ciutat buida de llum, freda i gris.

Un superheroi de pel·lícula d’acció i alhora plena d’emoció. No només superheroi que vola en malles i combat. Molt més, amb ànima. Amb uns dolents, molt dolents. Sobretot, el jocker de Heath Leager crec que mai ningú el superarà.

Batman begins i The Dark knight van ser dues grandíssimes pel·lícules, però  The Dark knight rises, per mi, ha estat una (petita) decepció.

Si, d’acord, està genialment feta, s’enten perfectament, Bale continua sent el millor Batman possible i el final és rodò. No podia ser d’altra manera sent una pel·lícula que va més enllà de l’aparença dels efectes especials.

Però,….

Però no. Ni hi ha sorpresa i tot és previsible.

A més, on és Gotham? Si alguna cosa em va fallar de la segona part és que s’endivinava massa la ciutat de Nova York. I en aquesta ni es dissimula.

I l’esperit i patriotisme ianqui és tan present en les banderes, himne, president, la policia heroica i l’exèrcit, el futbol americà… tot això fa que m’allunyi de Gotham. Era la ciutat de la perdició, imaginària, indescriptible on Batman creixia per fer justícia i així fer un lloc on poder viure. Per fer una pel·lícula d’acció a Nova York no cal recòrrer a Batman. En fas una de nova i ja està.

I si, gràcies a Batman, Gotham va reneixent, fent-se més visible, encara que segueix oprimida pel mal. Cal recordar l’entrada del Caballero Oscuro? Amb aquella música asfixiant que et marcava tota la pel·lícula.
Batman parlava de persones, de temors, de vèncer i perdre, de com ens encadenen i perseguexien els nostres actes, de la condició humana i de la societat on vivim. I si, tot això està, però queda diluït i sols s’aprecia en moments, com l’entrada a la biblioteca o l’esperit de superació en les situacions més desesperades, en l’apocalipsis.

Batman no vol ser un heroi, es veu forçat. Ni vol reconeixament.


I els dolents…. Ais, els dolents. En Bane fa por? La seva veu amplificada ni per un segon aconsegueix encongir-te, i la seva persona no impressiona per molt que en un moment ens vulguin recordar al carnívor Anníbal Lecter. Hi ha personatges com el de l'espantaocells que si no el recordes, ni te n'adones i podria donar molt més. I encara que l’Anne Hataway faci molt bé de catwoman, Selina Kyle és gata, una gata maula.

Però bé, escrivint aquest post me n’adono que faig les paus amb la pel·lícula. Segurament no està tan malament, malgrat es repeteixi una escena de Matrix revolution o la Marion Cotillard sembli de porcelana. 


Perquè sí que hi ha coses que m'han agradat, com que es facin lluites cara a cara sense armes , la neu del fred hivern que arriba, la necessitat de fer equip i de confiar en els joves. I sobretot l'esperit de superació, aquell que quan pitjor estàs, no pots fer altra cosa que tornar-ho a intentar. I tots els actors, del primer al últim.  

Ps. Sovint em passa que quan surto de veure una peli, la destroço i necessito temps per païr-la. I en aquesta, escrivint el post, hi veig moltíssimes coses que ahir no vaig veure al cinema. Per això, e escriure'l deia una gran decepció i ara ja ha passat a ser petita. Crec que tenia que haver fet el que volia fer de veure les altres dues abans d'anar-hi, xò les ganes em van poder.
És dificílissim escriure un post sense explicar res de la pel·lícula per fer spoilers. Potser hi ha coses que no s'entenen però dir res més potser seria espifiar-la.

13 comentaris:

Garbí24 ha dit...

no ets la primera que la destrossa després de veure-la....potser tens raó. Jo encara no ho he comprovat i no sé si ho faré.

maria ha dit...

Està clar que no tenim la mateixa opinió. A mi m'ha fet recuperar els còmics,tornar a mirar-me tota la trilogia, els entrenaments i espera que encara no s'ha acabat.^-^
M'ha encantat!

cantireta ha dit...

L'home de la darrera foto me posa ;) Diuen d'aquesta peli un resum divertidíssim de The Times, del diumenge 22 de juliol, en què reia sola al pub a Dublin mentre dinava i llegia.
http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/public/sitesearch.do?querystring=the+dark+knight&sectionId=2&p=sto&bl=on&pf=all
T'has de subscriure per llegir-lo :(

El porquet ha dit...

Rits, Riiiits que el temps m'està donant la raó... ;p És broma, via piulades ja ho vam comentar!

Com ja et vaig dir, jo la trobo una pel·lícula en majúscules. No sé com dir-ho, jo vaig anar a veure una peli d'acció clàssica, d'aventures, i això és el que vaig trobar de forma majúscula. Per mi (i és la meva opinió o manera de mirar-m'ho) si vaig a veure una peli com Batman, d'acció i aventures, no hi busco res més. No hi cerco altres missatges més profunds o aprofundir en altres aspectes. Jo el que hi busco és que m'atrapi a la butaca, i aquesta ho va aconseguir durant les 3 hores que dura (i a mi no m'atrapen fàcilment davant una pantalla durant tanta estona!).

Quan es crea el caos a Gotham... bufff a mi va ser una estona que fins i tot em va angoixar (i a mi em costa entrar molt dins una pel·lícula, tant com per a que em provoqui aquestes sensacions).

El ritme és trepidant. La música, constant durant tota la peli, trobo que és magistral acompanyant les escenes... no ho sé, pot tenir algunes llacunes, però per a mi, com a peli d'acció la trobo brutal.

També m'he trobat gent a la que no li ha agradat gaire... però en aquest cas he posat el meu primer 10 a les avaluacions que faig a l'IMDB!

Elfreelang ha dit...

entre que no vaig habitualment al cine i que no em crida especialment ...això si jo els còmics de batman, superman i alguns altres me'ls llegia, i saps? m'agradava aquella serie una mica carrinclona que feien per tv del Batman ....tot una mica caspós però kitch

Assumpta ha dit...

Ehem... hehehe... passava a saludar i a deixar una abraçada ;-))

De fet, és que jo no entenc de cinema i no he reconegut res del que parleu... De fet, no sabia que Gotham era la ciutat on viu Batman :-))

Rafel ha dit...

No és cap novetat que relacionin Batman amb Nova York. M'imagino que pels que ho han decidit és un plus afegit i d'aquesta manera poden posar tota la seva simbologia.
Si algun dia, decideixen que Gotham sembli una ciutat mediterrània, al Batman se li girarà feina, :)

Ferran Porta ha dit...

Buf, poc que vaig al cine, a Berlín (a Barcelona sí que hi vaig, en canvi), i quan veig alguna pel.li pràcticament mai de la vida és Made in Hollywood. La veritat és que no m'interessen gens ni mica, encara que soni a tòpic d'esquerranós antimenjada de tarro capitalista.

Jué, com m'he llevat avui!

Barbollaire ha dit...

Doncs jo ho reconec... Sóc fan de Batman (be i el meu fill mitjà també!).

Dels còmics de la DC, que aquí arribaren en la versió mexicana de Novaro que, ves a saber perquè, "doblava" alguns noms: Bruce Wayne = Bruno Díaz. (Però Clark Kent sempre va ser Clark Kent.)
Després, amb l'arribada de editorials com Norma, he pogut fer-me amb una bona pila de les seves aventures gràfiques.

També ho vaig ser d'aquella sèrie que parla l'Elfree. Perquè no tenia cap més pretensió que ser un còmic portat a la pantalla. Amb colors brillants. Amb onomatopeies dibuixades. Amb tics i frases. Amb "no" efectes especials.

Després va arribar Tim Burton. De fet el primer Batman, s'hauria d'haver dit "Joker". Era l'autèntic protagonista.
Return, Forever i Batman i Robin, son a l'heroi el que les pel.licules de James Bond amb Roger Moore. Pura parodia i ganes d'enfonsar el personatge.

Però amb Nolan i Bale... És una reinterpretació de la idea d'en Bob Kane, més que digna.

I el final de la trilogia. Jo la vaig trobar molt més que digna. Tot i que amb coses previsibles.
Amb un final que podria donar pas a...

Com diu el porquet, nosaltres també vam quedar enganxats a les cadires.

En fi... El meu comentari no té cap mèrit, perquè ha quedat més que demostrat que Batman és un dels meus personatges de còmic de capçalera, tot just mig pas darrera d'en Corto Maltes...

(Apa quin rollo, no? Això de tornar de vacances amb les piles carregades...)
Petonet dolç

DooMMasteR ha dit...

Ufff, a mi això de banderes americanes, exercit i patriotisme americà em fa molta mandra... :P

rits ha dit...

Moltes gràcies pels vostres comentaris. Sóc conscient que vaig ser força crítica, que la pel•lícula està molt ben trenada, però sovint em perdo en petites coses que fan que una pel•lícula em meravelli o no. Me n’alegro molt que molts l’hagueu gaudit moltíssim. Potser més endavant li doni una altra oportunitat.

JOAN GASULL, i què? L’has vist? Espero que t’hagi agradat. La majoria de la gent surt ben contenta, xò a mi em va decebre. Potser n’esperava massa.

MARIA, me n’alegro molt que t’hagi agradat tant. Veure les altres dos pelis si que em va fer venir ganes, xò per la resta, no tant. Mmm, tb diferim en el final. Espero que no cotinui, crec que seria una manera d’allargar-ho massa, ara està ben tancadet, xò qui sap.

CANTIRETA, doncs em subscriuré aviam si el trobo!

PORQUET, una coseta per començar, què és l’IMBD? M’he quedat a quadres!
Si, tens raó en tot el que dius. De fet jo tp espero profunditat d’una peli d’entreteniment on l’objectiu és aquest, entretenir. Però d’aquesta n’esperava molt. Segurament massa. I per això no sóc capaç d’apreciar tot el que fascina. Però bé, sé que la tornaré a veure (en dvd) i aviam si m’enganxa més!
Has vist Prometheus? Tothom la deixa fatal....

ELFREELANG, a mi tb m’agradava aquella serie. Tenia tocs genials i feia riure! Força kitch! Xò per això és única.

Un petó ASSUMPTA i gràcies per passar-hi!

RAFEL, doncs si que se li girarà perquè tenim uns quants personatges ben dignes de ser els seus contrincants!
Al principi no em molestava aquesta associació de ciutats, però a mesura que Gotham ha anat perdent la seva màgia si, què hi farem.

FERRAN, “tòpic d'esquerranós antimenjada de tarro capitalista”, hahahaha, m’ha fet gràcia el comentari. El cinema està per gaudir-lo i si no t’agrada, no t’agrada, però si que s’ha de defugir dels tòpics. A mi m’agrada molt el cinema, d’autor, independent, o d’entreteniment, de masses, com li vulguis dir i cada gènere té el seu moment. Potser és el que em va fallar en aquesta, esperava alguna cosa que no li pertocava. No ho sé ben bé.
I xq no vas a Berlin? Segur que hi ha pelis alemanyes ben bones!

BARBOLLAIRE, moltíssimes gràcies pel comentari. M’ha encantat. Desconeixia per complert les peripècies per aconseguir els còmics. La série de les onomatopeies a mi tb m’agradava molt. I tens raó, el primer Batman s’hauria de dir Joker, tot i que el Joker del Nolan, buf..... segurament esperava massa de la pel•lícula. El final per a mi és completament previsible i espero que no continui, que pugui continuar en els nostres caparrons, amb les idees que li vulguem donar. Però em fa certa cosa que si es continua passi com en les pelis que comentes de Batman i Robin, Batman Returns.... i que es perdi tot el que ha suposat aquesta reinterpretació.

DOOMMASTER, doncs res, a buscar una peli sense banderes xq no t’adormis al cine!

Un petó per a tots!

El porquet ha dit...

La Bíblia del cinema!

http://www.imdb.com/

cantireta ha dit...

Rits, la Biblia també en ehpañó
http://www.imdb.es

Imprescindible...i per passar-hi bons moments amb xafarderies, goofs, cites, etc.