28/1/13

El meu llibre preferit


Un dia, enmig d'un sopar en un restaurant ja fa anys, em van preguntar quin era el meu llibre preferit. Una pregunta qualsevol, sense cap tipus de res. Parlàvem de llibres, sí, però la pregunta em va agafar de sorpresa. Què dir? com explicar? Em vaig quedar en blanc. I vaig fer un dels meus silencis que queden estranys. Allò que et fa semblar estranya quan la timidesa i la inseguretat et poden. En aquell moment no vaig saber què dir.

Me'n ric de mi mateixa. De vegades tinc unes coses. Com arribar a la gent si les paraules s'atrevesen en el moment menys oportú?

El meu llibre preferit és "Orgull i prejudici", de Jane Austen. Fins ara no he llegit cap llibre com aquest. Ni novel·la fantàstica, ni policíaca, ni de sentiments, res. Aquest és intocable. Potser mitificat i tot, ho reconec. Però m'atrapa. La història de les germanes Bennet em conmou. Com voldria ser Elisabeth i com m'agradaria que el senyor Darcy existís, perquè dia rera dia em convenço que només és un personatge. Però com que no crec que existeixi, doncs millor ser lliure i forta com ella.

Avui fa 200 anys que es va publicar per primer cop. De Jane Austen s'han explicat mil i una cosa i només va publicar sis llibres, però son històries, totes elles que han anat passant els anys i els temps. Que es mantenen. Perquè parlen d'allò més amagat, el que es troba dins del cor.

El darrer any vaig llegir molt poc. Saturació de moltes coses, masses interesos i incapaç de centrar-me en cap lectura. Però ara en torno a tenir ganes (i d'acord, el que estic llegint ara, buf... força dolentot). Potser son les ganes de retrobar-me amb mi mateixa i la necessitat de pausar-me, d'abstreure'm de tot. No n'estic segura, però sols sé  que tinc ganes d'acabar-me el llibre cutre-sàdic per posar-m'hi de nou, llegir, i aquest cop en català, la gran història d'amor més gran mai explicada.

Per cert, quin és el vostre llibre preferit?


ps. digeu-me que no és fàcil contestar. Més d'un cop havia pensat en enviar un correu electrònic a qui m'ho va preguntar. Però crec que enviar-li encara li semblaria més estranya i tot.
Festí de corbs serà el següent, d'acord!

19 comentaris:

Sergi ha dit...

Segur que vols llegir 'Festí de corbs' després d''Orgull i prejudici'? Em sembla un canvi molt bèstia. Tot i que no he llegit el de Jane Austen (i l'altre tot just el començo). Sigui com vulgui, jo de tu cremaria el que estàs llegint ara i aniria ja a per aquests.

Evidentment, jo no et sé dir quin és el meu llibre preferit. Crec fermament que depèn molt del moment en que llegim, un llibre ens pot agradar molt o no tant en funció del nostre estat. És clar que els que estan ben fets sempre ens acaben deixant bon gust de boca, però potser no ens arriben tant com podrien. En tinc uns quants de 5@ i també molts de 4@, més enllà d'això, no puc afinar massa més. Les vegades que he intentat rellegir un llibre perquè m'havia agradat molt m'he acabat enduent una decepció.

fanal blau ha dit...

No sé si sabria dir-ne només un...
Això si, si algun dia remenant en alguna llibreria de vell, trobo alguna edició de la Jane Austen, dóna per fet que te'l regalaré!
Feia molts dies que no deia res, tot i llegir-te sempre.
Una abraçada ben gran, rits!

Carme Rosanas ha dit...

És una pregunta difícil de contestar si no te l'has pensada mai abans.

Però per a mi és molt fàcil, perquè tot i que tinc molts llibres preferits, el meu més preferit i que tinc absolutament mitificat i que he rellegit a trossos molts cops, és un Pedrolo. Els quatre volums dels Apòcrifs:

Apòcrif I: Oriol
Apòcrif II: Tina
Apòcrif III: Verònica
Apòcrif IV: Tilly

És una novel·la completa, d'amor, d'un amor molt especial i únic, amb el seu context polític, i social. Una gran obra.

Garbí24 ha dit...

jo no t'ho sabria dir tampoc, cada un aporta alguna cosa i segurament si ho preguntessin anomenaria algun dels últims i que més recordés

El porquet ha dit...

Buf, a mi se'm fa difícil d'escollir un llibre, només un. En podria agafar diversos i per molts motius.

D'altíssima qualitat i pel gran impacte que em va causar al llegir-lo "Les Veus del Pamano".

De menor qualitat, però un llibre que em va robar el cor "A contracorrent".

Per ser un relat lligat a la terra, a la ruralia, als instints més bàsics "Solitud".

Apassionant "Eben"

I podria seguir...

sa lluna ha dit...

Jo crec que el millor està per llegir, amb això no vull dir que no m'hagin agradat els que he llegit, però tots tenen el seu moment. Sempre dic que jo no vaig a la recerca d'un llibre, em busquen a mi per algun motiu i en un temps concret. I t'asseguro que aquesta lectura sempre és fantàstica, perquè tot el que l'envolta la beneficia ... lloc, temps i ganes.

Bona lectura!
Bessets.

Assumpta ha dit...

M'encanta aquest post!! :-)))

En primer lloc dir-te que jo no trobo gens estrany que et quedessis parada sense saber què respondre. Si a mi em pregunten quin és el meu llibre preferit també em quedaria callada, intentant processar un munt de dades... perquè, el cert és que n'hi ha molts que m'han agradat MOLT i haver-ne de triar només un és molt, molt difícil.

A més, que cada edat pot tenir unes respostes diferents, perquè en cada moment ens pot fer gaudir quelcom que no tingui res a veure amb el que ens agradava abans.

Tot i així, al final, tu has estat capaç de triar-ne un i, el que m'ha fet gràcia i per això dic que m'ha agradat aquest post, és que ho has dit just el dia del 200 aniversari de la seva publicació!! :-)) O sigui que li fas un homenatge!

Doncs mira, aquest és un llibre que jo no he llegir... moltes vegades m'ho he plantejat però no m'acabava d'atraure (no sé per què) ara bé, si és el 200 aniversari, et prometo que, ara mateix el poso dins dels PROPÒSITS lectors de 2013! :-))

Aquest any vaig fatal, en tot el mes de gener no he pogut llegir ni un llibre sencer (estic amb Rebecca de Daphne du Maurier, que m'agrada molt, molt, molt i que -de moment- veig que la pel·lícula va ser molt fidel) però noia, vaig a un ritme de 10 pàgines diàries... un desastre :-(

Bé doncs, ja veurem com ho faig per aconseguir aquest... segur que a la Biblio l'han de tenir ;-)) Ara,potser que m'esperi a l'estiu, que sempre tinc més temps, vaig més relaxada... :-)

Assumpta ha dit...

Ai!! Hehehe m'he deixat de posar el meu llibre preferit... Veus? Jo sóc incapaç de triar-ne un de sol... El que sí puc dir és que segur que seria un Dickens... dubto entre dos o tres, però no em decideixo perquè, a més, el que deien que a ELL MAITEIX, li agradava més, David Copperfield, no l'he llegit encara!! Però bé, dels que he llegit fins ara (per ordre de lectura, no de "nota" que sóc incapaç de fer-ho)

- Grandes Esperanzas
- El Casalot
- Història de dues ciutats.
- Oliver Twist

Sergi ha dit...

A mi sempre em costa parlar de llibres preferits, pelis o cançons preferides. En part perquè tinc una memòria que funciona quan vol i no pas quan li pregunten.

El cas és que m'has inspirat per fer un post al meu bloc, parlant d'aquest tema.

lisebe ha dit...

Aquest estiu m'he llegit els tres llibres de 50 ombres d'en Grey, i potser per ser l'ultim o perque m'agradat molt, escolleix ho aquests, els hi llegit dues vegades, alguna cosa haura de dir oi??

Tu, jo i l'Otis ha dit...

Difícil no, dificilíssim, triar un sol llibre preferit.
M'agrada el que diu Sa lluna, el millor està per llegir!

Anònim ha dit...

Si Orgull i prejudici et va agradar Orgull i prejudici i zombis de Seth Grahame-Smith t'hauria d'encantar ;)
Pel que fa al meu llibre preferit no sabria quin triar de Terry Pratchett. Potser Eric, per allò de ser el primer que em vaig llegir i la grata la sorpressa de descobrir-lo ^^

noves llunes ha dit...

Dels darrers que he llegit,sense cap dubte, em quede amb:

"2666" de Roberto Bolaño.

És un escriptor magnífic, llàstima que se n'anara tan jove, perquè de ben segur que li quedaven moltes coses per contar-nos.

Salut!

FRANCESC

Delfica ha dit...

Crec que hi ha un llibre preferit per a cada moment, i hi ha moments per a tots els gustos. Orgull i prejudici és un dels "top ten", i "La plaça del diamant", i el teatre de Woody Allen... Tan se val, ara només cal que trobem una nova història que ens acompanyi i vulguem que no arribi al final. Felicitats pel post. Preciós.

rits ha dit...

Moltes gràcies pels vostres comentaris i la bona acollida d'aquest post. Observo que molts tampoc podeu decantar-vos per un llibre. Alleuja el record que en tinc d'aquell dia, és clar que tampoc vaig tenir les vostres respostes, que son ben convincents.

XeXu, no el puc cremar perquè l'he de tornar, que me l'han deixat! No sé què faré, ja veurem, canvio de parer constantment, com una vel·leta.
Sempre és segons el teu estat? no hi ha cap llibre que diguis, si, em defineix, o és això justament el que vull, més enllà del que t'aporta en aquell moment o si està ben escrit.
Recordo que no t'agrada rellegir, doncs res, a tenir bons moments en el record.

FANAL BLAU, i no cal que diguis res, un petonet ben gran!!!! ja veig que t'apassionen molts llibres, què bé!!

CARME, doncs els desconnec, me n'has fet venir ganes! els apunto a la llista.

JOAN GASULL, els més recents sempre ens porten a ells inmediatament.

PORQUET, com n'estàs d'arrelat a la teva terra!!! Desconnec "A contracorrent" i "Eben", aquest darrer m'ha semblat molt interessant. L'altre, no l'he sabut trobar. Segueix, segueix...

SA LLUNA, doncs a seguir llegint!!! el teu comentari convida a llegir, i tant!!

ASSUMPTA, segurament si que a cada edat ens interessen coses diferents, xò aquells que ens conmouen, perduren sempre. Dona, vaig fer el post a posta xq era aquell dia. És diferent a Jane Eyre, tot i ser novel·la victoriana, no s'assemblen gaire. Aviam si t'animes!
hehehe, sabia que posaries Dickens!!

SERGI, una memòria que funciona quan vol i no quan li pregunten. M'ha fet gràcia i me l'apunto per quan em passi. Aviam el post!!

LISEBE, t'han agradat? a molta gent els agrada però no li trobo res. La història em deixa força freda.

CA L'OTIS, a mi tb m'ha agradat molt la frase.

PONS007, desconeixia el llibre i buscant la fotografia pel post me'l vaig trobar. Si? potser si.
Terry Pratchett, un dels autors que tinc pendent!!

FRANCESC ARNAU, moltes gràcies per visitar el vuit8ena. I tant, llàstima. N'he sentit a parlar, me l'apunto en una llaaarga llista.

DELFICA, al top! TInc la plaça del diamant pendent!! no vaig fer literatura catalana a COU i per tant no me'l van fer llegir, i sempre l'he associat a la Sílvia Munt i m'ha fet poc el pes.
Doncs si, una història que ens acompanyi!

Un petó per a tots i totes!!

Assumpta ha dit...

Sí, sí, clar, així ho havia entès, que vas esperar a que fos el dia per fer-li l'homenatge i ho vaig trobar molt maco :-))

Gemma Sara ha dit...

Tinc aquí al costat "Orgull i prejudici", a veure si m'animo a llegir-lo, si ho faig, ja et diré.

Doncs alguns dels meus llibres preferits són:

-Los propios dioses, Asimov
-High Fidelity, Nick Hornby
-La Gaia Ciència, Nietzsche
-La buena tierra, Pearl S. Buck

També podria dir La triologia de Nova York del Paul Auster, 100 años de soledad... mira, potser el més preferit és High Fidelity i algun dia et diré per què :)

rits ha dit...

Gràcies, ASSUMPTA!

Recordo que algun va sortir al post d'aniversari, GEMMA SARA. High Fidelity és el de la peli del John Cusack?

Un petó per a totes dues!!

Gerònima ha dit...

Ara estic llegint Cinquanta ombres. He tornat a llegir aquest post teu perquè vaig associar el llibre cutre-sàdic de què parles a aquest títol i venia a dir-te que penso exactament el mateix. Vaig per la pàgina 311 i el balanç ha sigut més llàgrimes que calentura. En canvi no recordo haver-ne llegit cap crítica dolenta. És curiós, sentia que la gent en parlava i el recomanava. I jo per ara, només veig un imbècil maltractant una xiqueta. L'acabaré perquè vull saber com acaba, però no acabo d'entendre com ha tingut tant ressò. A mi em fa plorar.