10/2/09

El peix que es mossega la cua

De la crisi, no hi entenc massa, la veritat. Fa massa temps que visc en el meu món, que de tant en tant surto, trec el cap i m’espanto. I a més, els números no se’m donen massa bé.

Aquest matí, mentre m’acabava de despertar m’ha semblat sentir que les mesures contra la crisi que vol posar el Govern estatal han de servir per fomentar el consum entre les famílies. S’ha d’aconseguir que les entitats de crèdit donin préstecs a les famílies per tal que aquestes tornin a tenir poder adquisitiu, gastin i reactivin l’economia.

Fredament, objectivament puc entendre que aquesta és la solució. Si no hi ha consum, no es pot vendre i per tant no es pot produir i per tant es tanquen les fàbriques, es crea atur.....

Però, si precisament el consumisme ens ha portat on som. Durant els anys de bonança ens hem tornat encara més egoistes i ens han fet creure que per viure, per ser “el més”, es necessita de tot i més, i que això representa l’èxit personal. Que s’ha de tenir una casa espectacular, cotxe, viatjar als llocs més llunyans, sortir, tenir de tot, quaranta mil pantalons i dotzenes de parells de sabates; que l’arruga no és bella i cal eliminar-la, que l’educació s’aprèn a força de talonari... i, bé, podria dir quaranta mil coses més. I tothom hi hem caigut de quatre grapes a la galleda. Estirant més el braç que la màniga, endeutant-se fins el coll.

I la solució és creant més endeutament? A mi, em van ensenyar que endeutament comporta pobresa. És un pou amb poques sortides.

I a sobre, per acabar-me d’embolicar més, hi ha qui va ensenyant balanços amb guanys escandalosos mentre la filial anuncia acomiadaments igualment escandalosos. I alguns ploren dient que el que més els preocupa són els impagaments hipotecaris i desnonaments.

Tot plegat massa despropòsits i cap alternativa. Si no canviem nosaltres mateixos i deixem de jugar als jocs dels magnats, cada dia els rics seran més rics i els pobres, més pobres.

15 comentaris:

JJMiracle ha dit...

La solució (jo que no hi entenc) suposo que és un consum responsable: ni massa ni massa poc. És cert, també, que moltes empreses han pujat al "carro de la crisi" per fer acomiadaments i reajustaments de plantilla.

(Per cert, no he pogut evitar riure quan has posat "I tothom hi hem caigut de quatre grapes a la galleda", per aquesta unió de frases fetes.)

Anònim ha dit...

jo no hi entenc ni hi vull entendre, mai m'ha estat fàcil tirar endavant i mai he estirat massa més el braç que la màniga, quan ho he fet pum me l'han tallat, o sigui que facin el què creguin jo prefereixo fer-me l'ignorant...

Ferran Porta ha dit...

Ho dius molt clar, al final: "massa despropòsits i cap alternativa". Això és també el que jo percebo, i com nosaltres, milions de persones a tot el món, em fa l'efecte. La crisi no se superarà si la humanitat no és capaç d'assolir un estadi moral més elevat, i deixa enrere aquest "campi qui pugui" en què semblem haver-nos instal·lat.

kweilan ha dit...

L'Obama va dir ahir qe la culpa era dels bancs que havien arriscat els diners dels altres...i després surt algú altre que diu la seva i també me l'escolto...però no en tinc idea de si el que van dient és correcte o no.

Assumpta ha dit...

Ei!! Hola Ferran!! :-))

Perdó, Rits :-)) jeje...

Jo tampoc hi entenc d'això...

Ah!! però és que jo sóc un bitxo raro, eh? Jo mai, mai dec res. Si vull una cosa i no la puc pagar, doncs no la compro, així de senzill.

És el que té ser autònoms... mai sabem què cobrarem ni què tindrem... si jo vull una tele nova, doncs estalvio i, quan tinc els calers, la compro al contat... si no, no la compro.

Fa dos anys que no faig vacances... probablement (bé, segur... jaja... si no em toca una travessa...) aquest estiu que ve tampoc podré... hi hauria qui demanaria un crèdit. Jo no ho faré. Si no puc fer vacances, em posaré trista... però no en faré.

Crec que no faig moure massa l'economia...

Ah!! si vaig teni un gran deute... la estimada hipoteca... però aquesta ja està pagada... i mentre la pagavem, no vulguis saber la de coses que haviem de "suprimir"... ufff

En fi, confiem en que les ments pensants trobin sol·lucions... :-)

estrip ha dit...

no hem sentit mai allò de que com més et pugui endeutar és que més ric ets. En fi... aquesta frase per desgràcia ha dirigit la economia mundial sembla. I un dia ha de petar, no sé si és ara el dia.
En fi, jo no hi entenc de diners, quan no en tens d'una no hi pots entendre, no?

Sergi ha dit...

Si no es mouen els diners, l'economia cau en picat. Estem en la situació que estem perquè van voler moure'ls massa, tot es va descontrolar, i els diners es van acabar als bancs. Ara no volen deixar-ne, i per això el consum es para. La culpa és de tots i de ningú, suposo, tampoc hi entenc massa, però el que sí que entenc és que si els bancs es tanquen en banda a deixar diners, la cosa li costarà molt d'arrencar.

Xitus ha dit...

economia <-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------> xitus

(ho sento, soc un negat ;))

rits ha dit...

P-CFACSBC2V, fa molta ràbia les empreses que esbomben a tord i dret els beneficis i dos dies més tard anuncien acomiadaments per mantenir el marge de benefici. se'ls hauria de penalitzar molt més. Per cert,....je, je, ...no me n'havia adonat!!!! són els efectes de viure amb un 4 grapes com el puck, el gat!!!!

Cesc, no crec que et facis l'ignorant, més aviat ets responsable de tu mateix. Jo, de vegades crec que tp ho he tingut fàcil en comparació a molts d'altes, xò vaig fent. i de vegades, em sento moolt afortunada pel què tinc. és una sensació estranya.

Ferran, fa massa temps que perdura aquest canvi qui pugui. Ningú es mulla per ningú. És una llàstima,... xò haurem de continuar creient que algun dia despertarem,.....

Kweilan, entenc perfectament el que dius. Jo tp. Per cert, només que l'Obama faci el què ha dit d'aconseguir la sanitat gratuïta per tots els infants dels USA, per mi ja serà un ídol per sempre (encara que després la cagui i sigui incoherent). I si aconsegueix la sanitat gratuïta per els adults, l'adoraré eternament (és molt fort que tinguis un accident i no t'atenguin si no tens una pòlissa que ho cobreixi!!!)

Uix, Assumpta!!!! que el Ferran escriu coses molt profundes i coherents!!!!!!! je, je, je.
Quina sort, poder anar al dia. Porto uns mesos volent abaixar la quota de la visa, i costa!!
si, jo tb renuncio a moltes coses i me n'estic d'altres. Sento que tp estiro més el braç que la màniga xò reconnec que de vegades tinc coses que no necessito i podria estar-me'n
Molt bona ecònoma!!!!

Estrip, doncs ens considerem uns afortunats per no entendre-ho!

XeXu, ja però hi ha qui els fa moure per quedar-se'n més, i els bancs en saben un munt. Tens raó que la culpa és de tots i de ningú, sovint sóm ovelles que no podem fer res més que seguir el ramat i per molt que creguis que el camí no és el correcte, no hi pots fer res, t'arroseguen

Xitus, m'has fet riure.... bé, és una línia discontinua, x tant encara que sigui mooooolt llarga alguna coseta dominaràs.

Sergi ha dit...

T'escric aquí d'urgència, encara que probablement ara estiguis escrivint un post nou. He vist el teu comentari i t'he de dir que la fase de proposta de c@ts acaba el dia 15 com bé saps, però em sembla que no ens expliquem prou bé perquè tens un dubte força comú. Has de proposar el que t'agrada, els nominats no són el que la gent proposa, sinó els més proposats. Si ja estan allà tenen possibilitats d'entrar, però si no són dels 5 més proposats no entraran a formar part dels nominats i no se'ls podrà votar després. Així que afanya't a votar els teus preferits! M'he explicat bé ara? Si no en parlem, eh? A la propera edició de c@ts això ho deixarem molt clar.

Assumpta ha dit...

O sigui: Que encara que estiguin proposats per altres, SI TU VOLS QUE SIGUIN A LA FINAL: Torna'ls a proposar :-)

Quan més propostes, més opcions de passar "a la final" :-))

labruixoleta ha dit...

Tens raó, i a veure si els peixos grossos tb canvien una mica i deixen de jugar amb els diners.

zel ha dit...

El que passa, bufona, és que si ningú fa despeses, tampoc revifem els comerços, les vendes ja han baixat en picat i això comporta que es crea una afegida crisi a la ja gran crisi que patim, perquè si ja es ven poc i a més tots ens tanquem en no comprar per no gastar...no sé, a casa hi ha un petit negoci familiar, el meu home te´nomes´tres treballadors a sou, i si no hi ha venda, d'on han de sortir els diners per pagar-los? Si ho mirem a nivell de microeconomia, jo ho entenc...

petons!

rits ha dit...

XeXu, moltes gràcies!!! ara aniré a votar!!!!!!
I disculpa, una és bàsica!! no crec que sigui per les explicacions. No m'hi vaig fixar.

Assumpta, tu ja has votat????

Bruixoleta, vols dir que canviaran? el peix gros sempre s'acaba menjant els petits.

zel, entenc perfectament les petites empreses. Suposo que en el fons és el consum responsable. Comprar el necessari, xò deixar-se de luxes impossibles de tenir

Assumpta ha dit...

Jo vaig fer dues propostes :-)

- Els regals de Reis de la Carme
- Els Concursos Literaris d'en Tibau :-))