30/8/13

Avui, Sant Fèlix. Castells



La veritat és que m'hauria de caure la cara de vergonya de fer un post sobre castells amb alguns il·lustres castellers a la sala, però com que no se'm veu la cara, doncs el faig.

Si, si. Avui és Sant Fèlix. Patró de Vilafranca del Penedès. Avui, la gran jornada castellera de la Festa Major. Bé, no sé si és la més important, però el que sí recordo és que és de les poques a les que he anat expressament en més d'una ocasió (és a dir, que he anat a veure castells, no allò que te'ls trobes i et quedes). I és que la multitud dels castells m'atabala però reconnec que és un espectacle que s'ha de veure.

Però bé, que me'n vaig de tema. Que avui és Sant Fèlix i els castellers de Vilafranca han tornat a fer història descarregant grans castells. Com que no estava a plaça, la via wasthapp ha estat fulminant per aprendre què és un 3d10fm (no, no és una sintonia de la freqüència modulada), un 4d9 agulla o el que m'és m'ha impactat, un 4d9 net (no és que vagin bruts de grimpar-se els uns als altres, si ho he entès bé, és que no hi ha ni folre ni manilles, i això dificulta molt l'alçada del castell i per això té tant de mèrit). Era tan divertit, que tenia la sensació de fins i tot sentir el soroll de les gralles.

I de cop, tornava als estius del Penedès. La festa major de Vilafranca, castells inclosos amb mocador vermell a topets blancs, i era el punt final. No sabíem què véiem però allà estavem i jo intentava posar-me de puntetes per veure el què feien i buscar l'anxeneta mentre ma mare tornava a repetir que no volia veure-ho perquè tenia por que es féssin mal. Recordo dies de calorada, de no veure res, de decidir anar a veure els anaguets del mercat que aquell dia no hi son, d'intentar explicar què son els castells a castellans que no n'havien sentit a parlar (anys vuitanta-noranta), de saber-me catalana.

I això també vol dir que l'agost s'acaba. Que arriba setembre, mes de recuperacions i d'inicis. I això, malgrat per la majoria de gent vol dir coses negatives, per mi, sempre és bo.

ps. Xexu, evidentment, fes totes les rectificacions que facin falta!!!!!
La foto,  el 3d10fm, diari Ara

9 comentaris:

Ariadna ha dit...

Siiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!

Gran Diada castellera avui a plaça!!!!!

Ha estat brutal... o potser més encara. Dir pell de gallina és poc, perque les emocions han estat moltíssimes i molt intenses.

I també s'ha de dir que la Jove de Valls ho ha fet de conya.

Quin gran Sant Fèlix que ens han donat!!!

Yáiza ha dit...

Com a castellera de pa sucat amb oli que sóc, et pc dir que em sembla que no has comès cap imprecisió (però deixarem parlar els experts xD). Jo hi vaig ser, per primer cop!! Grandiosa actuació i graaaan festa major de Vilafranca! Al Penedès trobo que sí que saben com passar-s'ho bé! I avui, dissabte, a estudiar per recuperar el que no vaig fer ahir. Amb il·lusió!!

Sergi ha dit...

Primerament, dir que no se t'ha de caure la cara de vergonya per parlar de res, i que això d'il·lustre... deixem-ho en castellers i prou. Fa molts anys que en faig, vulguis que no, se n'aprèn.

L'actuació de Sant Fèlix és la més potent de l'any, per això desperta aquesta expectació. Cada dos anys hi ha el concurs, però això és una altra cosa. A Sant Fèlix la colla de Vilafranca és la local, però no l'amfitriona. Hi van les quatre millors colles de l'any anterior, i per tant, si Castellers de Vilafranca no fos una d'elles, no hi aniria, tot i ser casa seva. Vilafranca té la seva pròpia actuació de festa major, que és per Sant Ramón, avui si no m'equivoco, on actuen les diferents colles de la ciutat. Sant Fèlix és un món apart, i si vas ser a la plaça, ja vas veure el què s'hi coïa.

Sobre els castells que esmentes, efectivament aquesta va ser l'actuació que van fer els Verds, però no es pot descomptar el pilar de vuit amb folre i manilles que van fer en ronda de pilars, que és un senyor castell, també de gama extra. I si vols que sigui tiquismiquis dir que el quatre de nou normalment es fa amb folre, mai amb manilles. L'anomenat 4d9net implica que se li treu el folre. És un castell d'una altra dimensió, res a veure. Personalment, i per la lògica de la nomenclatura, crec que se li hauria de dir 4d9 i prou, i al de sempre, el que és més habitual, 4d9f. Però com que el net és tan poc comú, per costum al folrat se li diu quatre de nou per anar ràpid, i cal especificar per aclarir-se.

I només una cosa final... dius que vas anar expressament a la plaça, però després dius com si no hi haguessis estat i com si imaginessis les gralles... no ho acabo d'entendre...

Elfreelang ha dit...

jo de castells en sé poquet però vaja viure-ho en directe ha de ser emocionant, pel que he vist i llegit va ser una vetllada antològica! endavant rits ja iniciem setembre i anem cap a la tardor!

El porquet ha dit...

Els verds, un altre cop, l'han tornat a fer ben grossa! I tenen tot el mèrit del món. Però a vegades sembla que només existeixin ells, i jo voldria fer un petit recordatori, per exemple, a la primera colla castellera de la història a carregar i descarregar un castell de 10, els Minyons de Terrassa. O la vila castellera catalana per excel·lència, Valls, amb les seves dues colles, o les noves colles que sorgeixen arreu dels Països Catalans (sí, sí, a molts territoris dels Països Catalans!!!) que poc a poc van millorant les seves construccions.

Mai he fet castells, ni mai en faré, crec, però realment, cada cop que s'aixeca una torre, portin la camisa que portin, em recorre un calfred d'orgull i catalanitat per l'espinada.

Yáiza ha dit...

Porquet, dels de Valls jo passo, que es veu que no deixen actuar a Valls a ningú que no siguin ells!! Colla d'egòlatres!

Assumpta ha dit...

Ei, RITS!!! Què és això de caure la cara de vergonya per parlar de castellers? Si t'agraden, per què no parlar-ne? :-))

Si, les formes de denominar els castells així, abreujades, semblen codis secrets hehehe

Els de Vilafranca són uns cracks!! Veure com fan un castell és adonar-se de com ho tenen tot calculat al mil·límetre. Veure com es preparen, cadascú sabent a la perfecció el seu paper. Impressionant! ;-))

XEXU.- Que nooooooo, que aquest any no hi ha anat. El que recorda és que, la Diada de Sant Fèlix és l'única per la que ha anat -altres anys- a veure castells expressament ;-))

YÁIZA.- No sé si no deixen actuar a Valls ningú que no siguin ells... Vols dir? Si que acabarien aviat hehehe... Quina poca competitivitat... Sincerament, ho dubto. Ara bé, el que sí he llegit jo és a algú de Valls empipada perquè alguns mitjans parlaven dels èxits de Vilafranca o Terrassa, tot dient quelcom tipus "els castells són nostres"...

T'imagines que els anglesos diguessin "el futbol és nostre" i no deixessin jugar ningú més? No hi haurien partidassos com el València-Barça d'aquest vespre!! :-DD

Anònim ha dit...

castellers? Bah... Si no cobren sous millonaris serà que no es tan interessant com el futbol...

rits ha dit...

ARIADNA, he vist el video a ca teu i impressiona moltíssim. I si, els Joves de Valls també, de fet tota colla és important!!

YÁIZA, me n'alegro que hagis gaudit en el teu bateig casteller a Vilafranca. Bé, jo crec que totes les festes majors tenen el seu encant. formen part del nostre ritual estiuenc.
Què t'han det els de Valls?

XEXU, ja ho sé que no se m'ha de caure la cara de vergonya, era un dir.... El teu comentari, xò, em fa pensar i ves a saber si quan jo hi anava era per sant Fèlix o per Sant Ramon, o si per tots dos dies,... això ja no ho recordo.
Gràcies pels aclariments. Segur que veure castells amb qui hi enten encara ha de ser més fantàstic que no pas només fent cara de babau sense saber què fan.
Vaig rectificar el post. Certament, no estava a plaça, volia dir que havia anat altres anys (de petiteta) i amb qui estava a plaça, via was, era com si estigués allà.

ELFREELANG, doncs si, iniciem setembre que ha començat amb energies força renovades i s'acosta la tardor. Ja podem dormir tapadets amb llençol!!!

Noo, PORQUET, no pretenia només enaltir els verds, xò potser si que ho sembla. L'únic que el meu passat els recorda a ells.... xò si, hi ha moltes colles, i per exemple sempre m'han dit que els Minyons de Terrassa son considerats molt nobles i coherents. Jo tinc una mica de sentiment contradictori amb la colla de la meva terra, és una colla que ha anat creixent, xò en un moment donat van ser molt crescudets.... ara sé de gent que aprecio que hi ha entrat i tot ha canviat una mica.
Jo tampoc faré mai castells i si, sempre recorre un calfred.

ASSUMPTA, era una manera de parlar... son uns cracks i son molts. I això també és part important.
El secret del post és que arrel del comentari que va fer el XeXu vaig canviar una mica el post, i potser per això ara s'enten.

PONS007, no serà tan interssant a les espanyes, xò aquí l'apreciem i molt, xq després diguin que només mirem la pela!

Petons a tots!!!!