5/12/11

Jane Eyre


“Vols dir que no series més feliç si provaves d’oblidar la seva severitat i els sentiments apassionats que et provocava? Jo trobo que la vida és massa curta per malaguanyar-la alimentant rancúnies o fent llistes de greuges. En aquest món tots som culpables, tots estem carregats de defectes “

Jane Eyre. Charlotte Brönte


Mai ningú va dir que fos fàcil. Tant cert com difícil de recordar. Mai és prou dolorós, sempre et pots sentir encara més trist. Encara pot ser pitjor.

Quan et sents ferit, malmés, no hi ha res que guareixi, no hi ha manera humana de somriure.

Cal ditància, temps, cal deixar passar aire, mullar-te de pluja, tapar-se amb una manta i menjar calent. Temps etern.

Per refer-te. Reconstruir-se. Perquè cal recordar que sols així es pot somiar que viuràs el millor.

Mai s'oblida el dolor, però no es pot viure amb rancúnia. Sols fa que no llueixi el sol.

I quan t'has refet, t'has sentit lliure de tot, llavors és quan sents la crida del teu cor. Que et porta a allà on estimes.


ps. “Has llegit Jane Eyre?...uuuuau, això sí que és un llibre”A.

No, encara no ho he fet, però el llegiré, he entés el perquè (trigaré, perquè tinc joc per temps, i entre joc i joc busco algo senzillet). Per variar, he vist la pel·lícula abans. Una, de les moltes versions que han fet i que mai havia vist ja que era una història que no em venia gens de gust. Molt obscura, dura. Però ara afegeixo, fascinant.

Ara no sento cap crida. Només el miol del puck, que ja és molt.

ps2. Per cert, d'on ha sortit aquest troç d'home? carai!

18 comentaris:

Sergi ha dit...

Doncs per variar jo també, és una peli que no veuré, però aquest cop tampoc no llegiré el llibre, que segurament me l'hauria de carregar i no en tinc ganes. No perquè sigui dolent, eh, sinó perquè no crec que sigui per mi. De totes maneres, tampoc està malament fer-li cas, almenys amb la frase que en cites. Si serveixen per aprendre alguna cosa, benvinguts siguin (peli i llibre).

Audrey ha dit...

M'atrau la peli..., el llibre no l'he llegit i comparteixo la frase que cites. Si crec que el guariment personal és possible, tot i no ser un camí fàcil..., per tornar a somiar, a sentir aquella crida que batega...

Abraçada!,

maria ha dit...

Aquest cap de setmana tinc pensat d'anar-la a veure.Quines ganes...

Yáiza ha dit...

Doncs tot i que n'he sentit a parlar, ni he vist cap pel·lícula, ni he llegit el llibre. Potser ho hauria de fer, però aquests clàssics tan clàssics... requereixen un bon moment, com a mínim. Trobo que seria el llibre ideal per unes vacances d'aquelles d'anar a la platja i fer el ronso tot el sant dia. =P

Assumpta ha dit...

RIIIIIIIIIIITS!!! :-)))

És tan maca la frase que cites al principi... m'emociona i tot!! :-))

Em va agradar tant aquest llibre! És una història fascinant, magnífica, meravellosa... M'agradaria moltíssim poder anar a veure la pel·lícula, però si no hi puc anar, tampoc passa res, tinc el llibre i el puc anar rellegint ;-))

Hahaha el senyor Rochester!! :-D
Ep, que en el llibre el descriuen com a un home molt "home"... però no guapo, eh? :-)) igual que la JANE, que pel que he vist als vídeos de promoció és molt bonica i al llibre sempre diuen que no és maca físicament... però bé, Hollywood té aquestes coses ;-))

Espero que t'hagi agradat molt i que et faci venir encara més ganes de llegir el llibre! ;-))

Assumpta ha dit...

No, YÁIZA!! Millor per unes vacances de NADAL, aquest llibre, amb fred, a casa, amb mitjons gruixuts, sofà, estufeta, una manteta i un te és... uaaaaaaaau!! ;-)))

MBosch ha dit...

Jo ara per ara ni peli ni llibre. Estic segur que són molt bones però fan una mandraaaaa. A més, jo amb aquest tipus de peli tinc un problema: totes em semblen iguals. Expiación, Seda, Orgullo y prejuicio... Inclús la sèrie Downton Abbey se'm va fer pesada. En fi, que això va a gustos.

I com m'agrada veure Choque de Reyes a la tauleta... Ara et diré una cosa que potser et fa molta ràbia: el dissabte vaig veure el primer volum de la saga en català i es veu que en breu publicaran Choque de Reyes i la resta de títols també en català.

Assumpta ha dit...

MBOSCH, ja saps que s'han de llegir els clàssics :-P
... i... Seda? Pel que jo sé, Seda -que no l'he llegit- no té res a veure amb Jane Eyre.

Finestreta ha dit...

Doncs jo no he llegit el llibre però tampoc m'acaba d'atraure... Sembla que hagi de ser pesat... no?

Elfreelang ha dit...

fa tants anys que me la vaig llegir que francament no la recordo gaire... tu en fas venir desig de rellegir-la... molt bon post rits!

Anònim ha dit...

si no vaig errat ja portem 5 adaptacions de Jane Eyre en format peli més una minisèrie, deu ni do!

Ferran Porta ha dit...

Qualsevol que sigui capaç de dir una cosa tan assenyada com la del primer paràgraf (en verd), mereix llibre, pel.lícula i, si m'apures, fins i tot rabo y cola! :-))


Petons, Rits! (hoy estoy besucón ;)

Assumpta ha dit...

Oi que sí, FERRAN? Estic totalment d'acord amb tu :-))

Alba ha dit...

No m'agrada tenir llibres pendents i sempre n'hi ha algun que altre.... La vida és massa curta, sí. Per això val més no tenir res pendent i liquidar-ho el més aviat possible!!!
Salutacions!!

bajoqueta ha dit...

El vaig llegir fa temps, potser algun cop torna a caure :)

Guapet el noi jajajaja.


365 contes
Terra de llibres

rits ha dit...

XEXU,... doncs no sé què dir-te. No ho tinc clar que no et pogués agradar. Recordes un capítol de Friends on en Joey i la Rachel s’intercanvien El resplandor i Mujercitas? Doncs podria passar algo semblant. Però m’espero a dir-ho quan el llegeixi. La peli de moment, el que si que puc dir és que no és una peli romànticona i ja està. És obscura, té par de misteri i va més enllà, al fons dels sentiments humans.

AUDREY, la frase me la van citar en un correu electrònic i és encertadíssima i difícil de fer.
No, no és gens fàcil i cal tenir present que et pots guarir. Si no, es perd tota possibilitat de recuperar la crida que batega.

Doncs ja em diràs què t’ha semblat, MARIA!

YÁIZA, ja, els clàssics tp em criden massa. Els modero. Un o dos per any. L’any passat em vaig enfrontar amb Anna Karenina, i caram!!! Brutal. I la Jane Austen ja la tinc per la mà. Però les Brönte tb se’m resisteixen. Ara, en veure la peli m’han vingut ganes. Tens raó, xò, requereixen el seu moment. Veus, per mi, a les vacances, a la platja,.... necessito algo ben lúdic i gens profund. Xò cadascú necessita el seu moment.

ASSUMPTA, dóna, la pots baixar, que la Llei Sinde encara no l’han aprovat (xò t’ho dic en veu baixa!!)
Merci per recomenar-me-la tan enèrgicament. No em deia res i poc a poc me n’has fet venir moltes ganes!!
A la peli tb surt que no son guapos tots dos, però és que la gràcia justament és aquesta t’enamores de molt més enllà d’un rostre o de ser guapo. I en Rochester, caram, tal i com el descriuen, fascina. I en tv, aquest actor tampoc el consderaria guapo, guapo i en canvi... carai!!!!!

MBOSCH, doncs si se’t fan pesades, res. Ja et vindran de gust en un altre moment, o no. i no passa res. Seda no l’he vist ni llegit, tampoc m’atrau. Orgullo y prejuicio és el meu llibre preferit,.. així que... i Expiación em va agradar força tot i que tampoc em fa el pes (he vist la peli que no pas he llegit el llibre... i el que recordo més és l’espectacular vestit verd de la Kiera Knightley....).
Si, si, no m’he pogut resistir!! Me’ls han deixat. I si, ja sé que ja els estan traient en català, xò no em fa ràbia. Al contrari, potser quan me’ls compri, ja ho faré en català. Però ara no puc i me’ls deixa un amic que els té en castellà. M’alegra moltíssim que els estiguin fent en català.
Un altre amic amb qui ens punxem pel fb se’n riu de mi, xq vaig començar a llegir Jaime, en castellà i no pas “Jaimie” i quan vaig veure la série em sorprenia. Ara, ell em signa els missatges com a Jaume Lannister, xò és que no em surt dir-lo en anglés!! (i a la traducció catalana han mantingut el nom anglés). Ja veus, una xorrada, xò és que podria estar parlant hores i hores...

FINESTRETA, doncs no sé. Encara no l’he llegit. Només sé que em passava una mica com a tu xò que després de veure la peli me n’ha vingut moltes ganes.

ELFREELANG, doncs ja saps, rellegir és tornar a descobrir cosetes!!

PONS007, gràcies per la visita. Crec que si, que és la cinquena, i alguns crítics diuen que encara no és la definitiva. Que els actors ho fan excepcionalment bé (cosa que puc assegurar ja que em van agradar moltíssim) xò que encara no s’ha acabat de trobar l’exactitud de l’escènica del llibre. N’hi hauran més, segur.

FERRAN, espectacular!! Besitus tb per a tu!

ALBA, doncs espero que no sigui pendent per a tu. Jo en tinc tants, però tants, de llibres (i tb de coses) pendents....!!! és curta, massa, x això ens hem de posar les piles xq no ens quedi res pendent. Almenys parlo per mi.

BAJOQUETA, mooooolt guapet!!

Un petó per a tots i totes!!

MBosch ha dit...

Assumpta, ara mateix tinc Seda una mica oblidada però pel que recordo és un drama d'època protagonitzat per una dona també d'època, o sigui, que no és tan diferent de Jane Eyre i Orgullo y Prejuicio i Expiación i Downton Abbey i Una família con clase... En fi, que em semblen totes iguals.

Rits, jo tinc un amic que també li diu Jaime (amb jota castellana). Un dia no sé de què parlàvem i va i li surt el Jaime (amb jota castellana) i quan li vaig sentir dir-li així em vaig descollonar.

Ah, i quin vestit el de la Keira Knightley... Buff...

rits ha dit...

MBOSCH, saps què passa que Jaime, a la castellana, sona més caballerós. En anglès, a mi em recorda una mica nom de nen, simpàtic, i el matarreyes no en té res de simpàtic!!

per cert, estic enganxadíssima!!!!