23/8/10

La justícia injusta


No entraré a valorar o no, ni a jutjar si la Laura Riera havia de tenir un homenatge o no, si se la podia titllar de col·laborar amb ETA o no. Si els nou anys que ha passat a la presó eren justos o no. Desconec el cas i la veritat és que em porta sentiments contradictoris. Perquè sabés o no el que es feia, incomplia un requisit de la feina molt important. Potser per defecte professional, el tractament de les dades personals al que tenim accés el considero de les tasques més importants a complir en tota feina.

Però sí que puc entrar a valorar el que conec. Un noi de dinou anys. Perseguit per la seva mala sort, les seves males companyies i la seva condició d’immigrant. El fill gran d’una família que s’estima i que no ha tingut una vida gens fàcil. On la pobresa porta a rancúnies i dolor. Doncs bé, sí que puc valorar que aquest noiet que va ser nen d’un dels grups del meu centre va tenir mala sort. Una adolescència difícil, com molts, el va portar a ajuntar-se en les bandes llatinoamericanes i a ficar-se en més d’un merder. I a acabar en un centre de menors.

Ara, semblava que se’n sortia, però es clar, en la situació actual, sense estudis i una marca al front, li és ben difícil trobar feina. I li és ben difícil allunyar-se de tot un món que no li convé. Fa un mes, hi havia una baralla, ell estava per allà però no hi va participar. Un noi va acabar inconscient i la xicota d'aquest noi en una roda de reconeixement el va identificar com a agressor. Malgrat ell i tothom mantenia que no havia estat el culpable, la jutgessa va decretar presó incondicional.

L’agredit ha despertat, s’ha recuperat i ha declarat que el noi de qui parlo no va ser qui el va agredir, que estava allà però no va participar a la baralla. Per tant, queda demostrada la seva inocència.

Però la vida és tan injusta sovint amb els més desvalguts! La seva jutgessa és de vacances i fins que no torni no el posaran en llibertat. Així funciona el sistema? Què coi falla? Qui ajudarà aquest noi? Algú li farà un homenatge? Com poden afectar dos mesos a la presó en un noi de 19 anys?

Em sento completament impotent, rabiosa en contra d’un sistema judicial que no funciona. On els que roben, atraquen, surten del calabós en un tres i no res per tornar a robar per poder menjar o sobreviure sense intentar buscar feina que no els donaran; on els maltractadors per ser posats a la garjola han de matar o fer delicte de sang; on els trajats que malversen i s’enriqueixen surten com a herois dels més engominats; on els polítics es continuen corrompent com una condició inherent al poder.

On cada dia em demostren que hi ha dues realitats. La de fantasia, la d’aquells que creuen que un món és millor en paraules boniques i sonores, la dels que no pateixen. I la dels que s’impliquen, la dels qui es fan pobres per viure en llibertat. Estic segura que molts dels que dissabte es van ficar darrera un correfoc infantil per abanderar una causa digne segons ells no són més que simples covards.

Ps. I és que avui m'han indignat. Un company de feina m'explicava el que van viure dissabte. La mani s'ajuntava darrera del correfoc infantil, segurs que així la policia no carregaria. Però la policia va carregar i moltes famílies van viure moments engoixants, corrent amb els nens a coll o perdent-los momentàneament quan s'esguardaven a botigues del carrer. Això no té justificació alguna. Barrejar un acte lúdic infantil amb això no té nom i sols perden credibilitat. Famílies que van passar molt mala estona, quan sols anaven a passar-ho bé amb els diables infantils.
Avui ni imatge ni música poden acompanyar la indiganció per tantes coses. Bé, potser si, l'alliberament dels dos cooperants. Al barri on visc hi havia una pancarta que els recordava. De vegades pensava que eren els únics que se'n recordaven. Per sort, un malson que ja ha acabat. Esperem que el del meu nen d'ulleres de pasta i nom ben curiós es pugui acabar aviat.

9 comentaris:

Rita ha dit...

Rits no puc més que felicitar-te per aquest apunt, que trobo excel·lent. De debò, el trobo molt bo i coincideixo plenament a més en tot el que dius.
Un petó, maca!

Anònim ha dit...

Per casos com el que comentes d'aquest jove de 19 anys la justícia a l'estat espanyol es troba en el rànquing situada darrera fins i tot d'alguns estats africans. El funcionament és demencial i impropi d'un estat que es vol dir democràtic.
Com reaccionarà el jove després d'aquest temps a la presó és una incògnita. No sé, potser ara pensa que faci el que faci estarà marcat de per vida i recaurà, tindrà menys esperances. I tot per culpa d'un sistema injust. Caldrà que sigui moolt fort mentalment per a tornar a reemprendre el camí.

Assumpta ha dit...

Mentre la jutgessa és de vacances el noi... també... a la presó... Absolutament Kafkià

Ah, una tia que col·labora i ajuda a que ETA mati no es mereix cap homenatge... i els que es volen lliurar de la policia barrejant-se amb els nens són una colla de covards.

Striper ha dit...

Lo de aquet noi es un exemple delo malament que funciona el sistema judicial, en relacio al tema dela Laura es just fer un homenatge algu que ha colaborat a propiciar morts fruit del desptisme de creure que es te la veritat absoluta?

McAbeu ha dit...

Tens raó en estar indignada, es pot entendre que l'empresonessin si la xicota de l'agredit el va identificar però el que no té perdó de Déu és que el facin estar a la presó un minut més tard de que la víctima digués que no hi va tenir res a veure, estigui la jutgessa de vacances o no hi estigui. Desitjo molta sort a aquest noi i que sàpiga superar un tràngol així.

En l'altre tema coincideixo amb els demès, jo tampoc sé si aquesta noia sabia o no que les dades que va passar servien per fer atemptats però ni en un cas ni en l'altre es mereix de cap manera un homenatge i això que dius de que els manifestants van escudar-se darrera d'un correfoc infantil demostra que la seva única manera d'anar "contra el sistema" és fer el màxim mal possible.

kweilan ha dit...

Em sembla increïble que un noi innocent estigui a la presó perquè la jutgessa està de vacances.

Elfreelang ha dit...

La anomenada justícia és injusta ...i no és la mateixa per a tothom si aquest noiet fos de família benestant ja hagués sortit...què dic no hi hauria anat mai a cap centre!!! molt d'acord en el que has escrit...aprofitar un correfoc infantil no és manera...i encara sort que tenim de poder denunciar les injustícies....aquest cas que menciones es pot portar al Síndic de greuges i al mateix temps fer una carta als diaris...si no hi ha propaganda no s'arreglarà fins que s'acabin les vacances de la jutgessa....endavant rits!

rits ha dit...

Moltes gràcies per comentar. A hores d'ara ja poc es pot fer. Havia pensat en fer la queixa al síndic però entre el que triguen a funcionar, la jutgessa ja haurà tornat. Vull esperar-me a la setmana vinent i parlar amb la família, que no ho he pogut fer. I llavors, posar la queixa, quan el noi estigui a casa. Potser no és la solució que caldria, però al meu abast no en veig una altra. Sé que la vida li ha donat bofetades. Espero que aquesta no el matxaqui més. Per sort té uns pares increïbles.

RITA, moltes gràcies. Només vaig posar per escrit el que em movia.

ALBERT BiR, és absolutament increïble que passin aquestes coses. Estarà marcat, ja ho estava, sols espero que no li passi molta factura. Mentalment fort? Ho has de ser molt per tirar endavant com si res. Però les persones també som increïbles quan volem i ens ensortim de tot.

ASSUMPTA, completament d'acord amb tu.

STRIPER, no sé si és just o no. simplement quedava bé per anar contra el sistema. No es plantegen el que està bé o no.

McABEU, si, jo tb vaig entendre que la noia, que devia estar ben conmocionada reconegués el noi. Però un cop demostrada la seva innocència, com pot seguir en pressó? Hi haurà alguna compensació? És el que em plantejo i estic mirant.

KWEILAN, doncs està passant.

ELVIRAFR, lo del síndic és el que vaig dir en el moment que m'ho van explicar. I segurament serà un camí, però n'estic mirant d'altres que els pugui ajudar. A tu i a mi és el que funcionaria per fer justícia. Busco una compensació (tb és cert que la necessiten).

Gràcies per comentar

onatge ha dit...

És molt fàcil càrregar contra els estudiants, els pagesos, els treballadors, el poble..., i no passa res. Mentre tan els LLADRES del Palu estan lliures. No estic segur que més d'un polític passés un psicòtecnic per accedir a un càrrec...

Des del far...
onatge