28/2/09

La meva bonica bugaderia


Els temps canvien.
Tot evoluciona.

Hi ha activitats, costums, negocis que amb el temps desapareixen. Molt temps enrera els queviures es venien en petites botigues, en "colmados" on hi havia de tot i normalment els portaven families senceres amb algun que altre dependent. Van aparèixer els supermecats, i aquests petits establiments es van anar esvaïnt. Fins que van arribar els "pakis", petits establiments que venen de tot i que la diferència és que estan oberts fins molt tard. ës a dir, el mateix però diferent.

I amb les bugaderies ha passat el mateix. Quan era petita n'hi havia una al costat de casa. Una rentadora era un article de semi-luxe i no tothom en tenia. Poc a poc la rentadora es va anar convertint en una eina necessària i tota casa en té una. Però de cop i volta, torno a veure bugaderies per tot arreu. Els nous temps fan que es tornin a necessitar. I per cert, sempre em recorden a pel·lícules americanes on és molt més habitual.

El fet, però, és que a vegades sembla que el món avanci a grans passos, que tot evolucioni, i el que és vàlid avui no ho sigui per demà. Però després veus que hi ha coses que tornen que algunes coses ja eren prou bones com per perdre-les. Potser abans d'abandonar, cal pensar tot el que podem perdre.





ps. que consti que m'agrada molt més el títol de Mi hermosa lavanderia.
La foto, del flirck.
La cançó, la que més m'agrada de Servicio de Lavanderia, Shakira.

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Tens raó, cada cop hi ha coses que et deixen bocabadant, serveis que veus a les pel·lícules o ben diferents, jo coneixia un personatge que vivia en unes oficines, es dutxava al gimnàs al què s'havia apuntat per 30€ al mes sempre què volia, perquè ja obren els diumenges i tot els gimnasos i clar la roba la bugaderia... la gent aprèn a sobreviure amb el què té i les bugaderies tenen aquell punt especial de les pelis americanes :)

JJMiracle ha dit...

En llegir el text he recordat la sèrie Gent del barri (EastEnders, per als anglesos), on també n'hi havia una.

Sergi ha dit...

Jo també n'he vist de bugaderies d'aquestes. Jo crec que les que hi ha les porten immigrants, i ho han importat d'altres països com el Regne Unit. Crec que allà és molt més comú, i mira, per què no provar-ho aquí? Suposo que deuen tenir clientela, però ara que tothom té una rentadora, i que es considera un producte de primera necessitat, no sé si se'n sortirien si no fos pels altres immigrants.

Ferran Porta ha dit...

Ostres Rits, quina reflexió més bona! Tens tota la raó del món, i potser no en som gaire conscients que tot canvia... per no canviar! Què és l´evolució, doncs? Al final som on érem?

Coi, amb la teva bugaderia has encetat un tema ben filosòfic!

Striper ha dit...

Doncs jo mai havia vist una bogaderia nomes a les pelicules.

kweilan ha dit...

Quan ho veia a les pel.lis em cridava l'atenció. Ara en començo a veure a la meua ciutat, aprop de casa n'hi ha una i penso qui déu portar la roba aquí? Emigrants? no ho sé perquè el servei no és barat i surt molt més a compte comprar-se una rentadora.

Rita ha dit...

Un post molt bo, una bona reflexió i que fa pensar. M'ha agradat molt!

He observat que les bugaderies són molt en barris on hi viu gent transitòriament. Estudiants, gent que fa estades breus, etc.

A la Barceloneta, per exemple, al Born, barris on hi ha força estudiants estrangers.
Bona setmana, maca!

assumpta ha dit...

A sota del pis de bcn n'hi van obrir una els anys 60 (quan no tothom podia tenir rentadora automàtica) i encara funciona!. A casa li duiem alguna vegada que s'espatllava la de casa, però poca cosa més.
Suposo que ens costaria a nosaltres de dur la roba a rentar... esperar-nos... agafar-la i tornar-la a dur a casa...
Ufff, no! estem massa ben acostumats ara !

horabaixa ha dit...

Hola Rits,

Em guardes un secret?
M'agradaria un dia anar a fer la bogada en un lloc d'aquest. Seria com si estigués en una peli.

Una abraçada

estrip ha dit...

a les pelis hi passen històries estranyes en les bugaderies, ara també passaran?

Salva Piqueras ha dit...

A mi em recorden la mítica sèrie "Gent del Barri"!!! A més, al càmping a on anem també tenen una sala clavadeta a la de la foto: vas allà, poses la monedeta (diria que eren 5 eurus!!) i tens cadires per seure, per si vols anar venient com cauen els segons...

rits ha dit...

Cesc, una mica friki aquest noi, no?

P-CFACSBC2V, és veritat, no recordava Gent del barri!!!!!!

XeXu, segurament va per als immigrants, xò no deixa de ser curiós que els immigrants portin negocis gairebé extingits aquí. No sé si gaire clientela n'hi haurà... xò si en van posant, déu ser que funcionen.

Doncs Ferran aquesta és la idea, de vegades volem deixar coses enrera que són vàlides per a altres i acaben tornant, quan les havíem enterrat.

Striper, si baixes per BCN en veuràs un munt!


Kweilan, no, no és barat. Suposo que si que van orientades als immigrants. Al centre hem pensat dur-hi les disfresses que de tant en tant ens hem d'endur a casa per rentar-les i mai ho acabem de fer. Simplement pel fet de provar-les.

Rita, no hi havia pensat en els joves estudiants! realment la opció de portar la roba a la bugaderia és molt millor que no pas la de portar-la a casa els pares!!! connec un noi de trenta i pico llargs que encara els hi duia fins fa poc!!!!!!

-assumpta, doncs que duri una dels anys 60 ja té mèrit!!!!

horabaixa,...si, si... ha de ser curiós. Li explicava a la Kweilan que al centre hem pensat de portar totes les disfresses i robes que tenim dur-les per netejar-les...perquè mai recordem d'emportar-nos-les a casa i per la curiositat d'anar a una bugaderia. Ves a saber qui ens podriem trobar????

Estrip, si que passen coses estranyes xò màgiques tb!!!!

Salva Piqueras, no hi havia pensat en les bugaderies dels càmpings! 5 euros ho trobo car, no???

Assumpta ha dit...

Un amic meu que viu a Bèlgica fins fa ben poc encara utilitzava els serveis d'una bugaderia. Allí és molt més normal :-)

Vivia a un apartament petit a Anvers, de lloguer... i no tenia rentadora. Hi havia una bugaderia molt aprop de casa seva i ell i uns amics i anaven i, mentre esperaven, pujaven tots al seu refugi i feien un cafè :-)

Fa un any i mig o així va canviar d'apartament, una mica més gran (ara ja té dues habitacions!) i ja té rentadora :-))