23/11/15

Per què vaig votar com vaig votar?

Fer un post sobre la situació política d'aquests dies, pot ser d'alló més pesat, suat i cansí que hi hagi. Estem tots esgotats, emprenyats, crispats els uns amb els altres, decebuts, amoïnats..... i tot i així, penso que els dies que vivim al Parlament de Catalunya són la demostració de la democràcia i la política en estat més pur i autèntic dels darrers anys. Una gran qualitat democràtica. I si, si, ja sé que molts es posaran les mans al cap amb aquesta afirmació, per allò que com pot ser que deu diputats esguerrin una majoria de seixanta-dos, però rotundament, així ho penso.

La setmana passada, en un sopar, una amiga votant del Junts per sí ens va retreure el vot d'uns quants a la CUP. En el fet que nosaltres no volem investir Mas. 

En aquell moment, vaig tenir la necessitat d'explicar el meu vot. Sembla que tots els que hem votat la CUP siguem uns terroristes (i mira que ara el terror ens fa por a tots), uns insolidaris, uns maleducats, uns que no volem la independència. I sincerament, n'estic més que cansada d'haver de justificar el meu vot.

I si, vaig votar la CUP. I estic molt convençuda del meu vot.

Jo no era independentista. Molts dels que em coneixeu en aquest petit espai des de fa temps, ho sabeu. A mi, em mouen les persones, construir un món més just, sense tanta desigualtat social, amb oportunitats de viure bé per tots. I sóc treballadora pública. Els dos tripartits em van trencar, la meva concepció del poder i la política es va esquinçar. I les retallades i el govern liberal de CiU, encara més. Per no parlar dels casos de corrupció, del sistema, vaja. 

En un moment donat, vaig visualitzar que no era la única que em trobava en aquest atzucac. Al contrari, en vam ser molts. I alguns es van començar a organitzar. Els nous partits, en cap moment m'han acabat de convèncer. Molta base del sistema anterior i parlar bonic, però en el fons no és gent que entengui una realitat social com la que visc. 

I enmig d'aquest maremàgnum, molta gent va començar a explicar que independents, podíem construir un nou estat, una nova oportunitat de començar. Això i els constants menyspreus, humiliacions i atacs espanyols, em van fer prendre la determinació d'optar per la independència. I sé que aquest raonament no només és meu, que el comparteix molta gent. I crec que és important que les persones que sempre han estat independentistes ho entenguin. 

Jo no puc votar una opció política que no em diu què i com ho farà. Com governarà durant el temps que duri la desconnexió. Que s'ompli de paraules però no digui ni un esborrany de les polítiques que farà servir durant el temps. I no em val que és un tema de prioritats. Per molta gent, la prioritat és trobar feina, guarir-se, portar els fills a escola, poder pagar les factures. Per mi, també. I no puc votar a algú que em diu que ha fet el govern dels millors,.... és un acudit al meu dia a dia.

Per tant, la meva opció de vot és per aquells que no tenen por. Que tenen molt clar les prioritats de les persones i que tenen molt clar que el govern anterior ens ha portat a moltes de les situacions que tenim ara. Sé que, en un futur, no seré votant de la CUP, el seu model econòmic i social llibertari tampoc acaba de ser el meu. Segurament, tinc un pèl de social demòcrata que no m'agrada reconèixer, però que és més clar que no pas una radicalitat extrema com el de la CUP. Però ara si que per mi és qui millor pot representar el que vull.

No investir a Mas? Per mi no és prioritari. De fet, considero que és un bon polític, que ho ha fet molt bé i que sap parlar i convèncer. Però m'agrada pensar que en la negativa de la CUP hi ha molt més rerefons de Convergència que no pas en la figura d'una persona. O no. Per això també estic molt cansada.

Avui, per la tele explicaven que hi ha tensions dins la CUP. El Sr.E, gran politòleg, fa temps que m'ho va explicar, que no té res a veure la CUP del territori a la CUP barcelonina. De fet, abans de les eleccions municipals mai havia votat a la CUP per el plantejament llibertari, i a les municipals ho vaig fer, mig a contracor, precisament per defensar el procés.

No sé què passarà. M'agrada pensar que hi haurà acord. Que no anirem a eleccions. Però torno a dir que en el fons, per molt que ens faci mal, el que estem vivint és d'una gran qualitat democràtica. Tothom defensa les seves postures, parlen, acorden, discuteixen. I sols així és com pot avançar un país. I no pas havent-se repartit el govern com fitxes de parxís que havien fet els dos partits majoritaris de la coalició independentista.

O si més no, és la meva petita opinió.

ps. La veritat és que explicar el vot en públic és quelcom que no hauria d'importar, però importa. M'incomoda fins i tot!
Bona setmana a tots!

17 comentaris:

Anònim ha dit...

Ahà! O sigui que vas ser tu Rits la que vas votar a la CUP! Ja tenim la culpable! A la foguera! A la foguera!

No tens que justificar el teu vot, hi ha gent que no vol dir a qui vota perquè li fa vergonya fer-ho perquè la seva justificació es "La Arrimades em posa" i s'ha de respectar igual, aquest es el problema de la democràcia, que tothom té un vot que val igual, sigui qui sigui encara que no en tingui ni punyetera idea de què coi està votant realment, encara que vagi contra els seus propis interessos. I si la teva justificació es vaig votar la CUP perquè tots els altres em cauen pitjor, doncs ja es més que suficient, com a mínim demostres saber qui són els altres.

PD: Jo no estic emprenyat amb ningú, ni encara menys crispat.

PD2: No, ara no tornaré a defensar la meva opinió, em fa mandra repetir-me.

Garbí24 ha dit...

si no defensem el que pensem que seria del nostre criteri, jo també vull pensar que hi haurà acord i penso que de fet ja hi és però que no s'anuncia per algun motiu de calendari que tindrà molt a veure amb les properes eleccions.
Segur que al final hi haurà acord i ara que ens tanquen l'aixeta dels quartos encara més.

Sergi ha dit...

Evidentment que no et cal justificar el teu vot davant de ningú, perquè coneixent-te, sabem que està més que meditat. Però m'ha agradat llegir la teva argumentació i estic d'acord amb la majoria de coses que dius, per no dir tot. Coneixent també les coses que t'importen i et preocupen, em sembla normal també que hagis triat la CUP, i el teu procés cap a l'independentisme l'entenem perfectament els que ho som des de sempre. És ja una qüestió de dignitat, a mi no em calien arguments, però amb els que expliques que t'han convençut a tu, es referma la idea que no hi ha una altra sortida possible.

Jo voldria que es resolgués tot per via ràpida, però és cert que el debat és bo, i que cal fer-ho bé. El problema de la coalició JxSí és que els dos partits majoritaris que la formen són tan diferents que no es poden picar els dits dient massa cosa plegats. Uns són liberals, i els altres de centre-esquerra. La diferència és notable, encara que alguns no la vulguin veure.

Elfreelang ha dit...

no estic particularment emprenyada amb la CUP ni amb ningú però si amb la situació que sembla que no es bellugui ....uns i altres han de trobar la manera d'arribar a un acord potser si que es la màxima expressió democràtica ....el que passa és que el temps passa i els de l'estat ens van engaltant barbaritats i tribunals....i de vegades m'agafa la pressa ....ho has explicat la mar de bé

Assumpta ha dit...

Doncs bé, jo espero que NO s'arribi a cap acord. Eleccions al març que ja hi estic agafant gustet a això de votar amb freqüència...

"President, posi les urnes"... una altre vegada... si us plau.

Resulta que, com els de les CUP odien en Mas, i han dit que NO i NO ÉS NO... Doncs ja està. No hi ha res a fer. No hi ha més a parlar. Si NO és NO, doncs... a què ve tan dir que "estan collats a la taula"?

Ho dic així de clar: NO VULL PACTE AMB LES CUP. Ni somiar-hi. Pobres de nosaltres. No m'interessa el seu model per res. Ja està bé de fer perdre el temps i de trencar il·lusions.

A les CUP el que els hi preocupa són coses de vital importància com canviar tots els noms dels carrers que portin noms de Sants pel de reconeguts anarquistes... Això sí que és prioritari! Això sí que ho demana el poble! Amb això sí que tots trobarem feina i els que fa anys i panys que no en tenim ens arribarà una subvenció màgica que ens solucionarà la vida... Fora tots els "Carrer de Sant Antoni"... On s'és vist???

Gemma Sara ha dit...

Jo no tinc clar què hauria de fer la CUP, veig arguments vàlids per a investir Mas i per a no investir-lo, així que espero que trobaran una solució i hi haurà acord. Potser sí que és positiu tot aquest procés de debat, com tu dius.
Assumpta, el que demana la CUP és eliminar noms franquistes que queden, que jo sàpiga (ara, amb el temps no m'importaria treure els dels sants, si som una societat laica, però no és cap prioritat, no).

Assumpta ha dit...

Què vol dir ser una societat laica? De veritat que no ho entenc... Vol dir carregar-se les tradicions també? Perquè, clar, a la nostra cultura és indubtable que hi ha infinitat de tradicions d'origen religiós. Doncs, va, totes fora.

Així, els laics estareu molt contents perquè us haureu tret del damunt una cosa que us molesta i els creients estarem tristos però això, al cap i a la fi, què importa?

No és la societat francesa una societat laica? Van fer una Missa a Notre Dame i ningú va badar boca. Aquí, quan l'arquebisbe de Barcelona va fer una Missa per les víctimes de l'avió que aquell desequilibrat va estavellar, (tot i donar-hi entrada a unes lectures de textos no cristians: jueus i musulmans) la gent el desqualificava i l'insultava a les xarxes socials. Tot molt respectuós.

Assumpta ha dit...

Ah, per cert, GEMMA, que no, que el que demana les CUP (a més dels noms franquistes, evidentment) és els de personalitats religioses (algun bisbe històric de la ciutat, per exemple) i sants... sí, sí, Carrer sant Antoni? Fora. Plaça de sant Joan? Fora... i així.

http://www.naciodigital.cat/naciobergueda/noticia/3825/centre/estudis/josep/ester/borras/demana/canvi/nom/37/carrers

Sergi ha dit...

Aquest títol m'ha fet pensar en la cançó de Mar i Cel: "per què he votat, per què he votaaat / a qui no haviiia de votaaaar?".

Jo, mirat en perspectiva em penedeixo de molts vots que he fet. El que més, amb diferència, el meu vot a ICV en les eleccions que van donar lloc al segon tripartit.

Potser d'aquí uns anys miro enrere i em penedeixo d'haver estat independentista. (Ara m'imagino un escenari on això seria versemblant: a l'habitació 101 del Ministeri de l'Amor de Fernández-Díaz.)

rits ha dit...

Ja veus, PONS007, la gran culpable!
Doncs hi ha molt votant que si que ho està, i ho saps.

JOAN GASULL, no perdem l'esperança. Perquè ja prou difícil ho tenim per complicar-nos tant nosaltres.

XEXU, per això al ppi no es volia fer coalició. I en part crec que aquest és part del problema que tenim ara. Però bé, aviam si ens ensortim. Jo continuo pensant que si.

ELFREELANG, les presses no són bones. I vivim en una societat que cada vegada tot ha de ser més ràpid i menys pensat. Sempre defenso que quan més parlat i més discutdes estan les decisions, molt millor. També és cert que de vegades, de marejar tant les coses, acaben sortint xurros. Aviam si ens ensortim!!

ASSUMPTA, respecto la teva opinió, esclar. Penso que unes noves eleccions faran caure el vot independentista, ja que molta gent no independentista de sempre, pensarà que ens estan prenent el pèl i a qui beneficia és a PSC i Catalunya si que es pot.
Aviam.
Respecte lo dels carrers.... és un tema local, de Berga (gràcies per l'enllaç). Cada CUP és un món, i suposo que si has entès el meu post, hi ha coses llibertàries en les que no estic d'acord. Tot i així, no entenc a què treu cap. Perquè sóc cristiana? em vols fer sentir malament pel meu vot? No ho entenc. És més, no és un tema que m'interessi massa i puc entendre que hi hagi gent que se senti malament per noms catòlics als carrers. En tot cas, la feina seria fer-los entendre que l'església no és tot el que es pensen.
Només et puc dir que el que tinc clar és que l'odi genera odi, i després es genera violència. Els humans som així. I en el teu comentari parles de odi de la CUP a Mas. Jo hi veig odi teu cap a la CUP. Potser tots plegats ens hem de replantejar coses.

GEMMA SARA, estic convençuda que és positiu. Cada cop tinc més clar que s'investirà a Mas, però si la nova proposta de JXS tira endavant, està clar que guanyem tots, encara que el govern serà difícil (i tenim experiències anteriors que sabem com han anat). Però esclar, ha de ser un govern transitori i en un any i mig hauriem de tenir noves eleccions, per triar un govern que llavors si que sigui estable. Tan debò sigui així.

SERGI, doncs si, tens raó, jo tb me' penedeixo de vots a ICV. Esperem que no ens haguem d'empenedir del nostre vot indepe, doncs!!!

Petons a tots!!!

Assumpta ha dit...

Que estigui empipadíssima amb l'actitud de les CUP no vol dir que els odiï... De fet no els odio, però gens, en absolut. Fins i tot em resulta estrany pensar ni tan sols en la possibilitat d' "odiar" persones que no conec de res i que no tinc ni idea de com són en les seves vides privades, tan sols per la seva ideologia política.

Si vaig posar el tema dels noms dels carrers és perquè em va semblar la cosa més absurda i ridícula del món... amb tot el que hi ha, fer "bandera" de carregar-se els noms religiosos. Incomprensible... Però després em van dir que no, que per les CUP atacar tot allò que tingui sentit cristià és normal. Tinc un amic a Reus (del qual no vull donar massa dades perquè amb poques coses que digués podria ser fàcilment identificable i no tinc permís seu per dir el que vaig a dir) que té molta gent de les CUP a la seva família. Ell és creient i practicant i diu que aguanta caaaaaaada vegada que es veuen i surt el tema bromes i burles.

Vull dir que sí, que molta llibertat per a tot menys per poder practicar la religió en la que creus...

Però no... odiar i estimar són sentiments molt potents que no es poden dedicar a la lleugera (per això vaig criticar tant la Gemma Ubasart per dir que "utilitzarem l'odi que genera en Mas", per exemple)... Jo, perquè ens entenguem, mai diré que ESTIMO MESSI :-)) (i si ho dic, serà després d'un gol i fent broma)... o bé, sí que l'estimo, perquè, de fet em cau bé... però pensar en una estimació directa, més personal, no ho diria pas perquè no seria cert... Per tant, ni de lluny odio ningú de les CUP. La seva ideologia em sembla -a mi, de forma totalment personal- errònia, absurda, impossible... però això és una opinió personal. Em sembla ridícul tot el que està passant, com també em va semblar ridícul que, després de sortir Ada Colau Alcaldessa de Barcelona, una de les coses que més els preocupava era carregar-se una petita capelleta que hi havia en una habitació dedicada a la Mare de Déu de Montserrat i a una sèrie de sants catalans... però ja he passat d'estar empipada a prendre-m'ho amb molta més filosofia. El que sigui, serà.

Si de veritat has vist odi en les meves paraules envers les CUP és que, o jo em vaig expressar molt malament (volia demostrar que n'estava farta, cansada i avorrida... no que els desitgés cap mal) o tu no em coneixes gens en absolut, o les dues coses.

Assumpta ha dit...

He vist aquesta notícia i he pensat en tu :-))

http://www.naciodigital.cat/noticia/99056/cup/alia/amb/oposicio/junts/si/perd/senador/favor/pp

Es resumeix en:
- Mas, no.
- Sánchez Camacho, sí.

I, insisteixo, no els odio... de fet com no entenc res del què fan... De veritat els pot agradar Sánchez Camacho? És algun tipus de revenja? Es prenen la política a broma? És tot una presa de pèl?

rits ha dit...

ASSUMPTA, t'entenc més del què et penses, xò precisament buscava que m'entenguis. Comentaris com el teu com el primer fan que sembla que hi hagi odi. No et crec capaç d'odiar ningú però si que un gran sector de votants de JxS esteu tan enfadats que sembla que odieu la CUP. I el que intentava fer entendre és que molts vam votar perquè no confiàvem plenament en un projecte. I que hi hagut més vots en aquest sentit que els que ambdues formacions es pensaven, i malgrat tot, malgrat que ahir fos un dia decebedor per a una gran majoria (jo inclosa), estem vivint la democràcia en majúscula. Avui, no sé qui ho deia, uns fas pressió i els altres negocien. I estic, malgrat tot, convençuda que hi haurà acord.
Una conversa amb una persona molt propera al poder avui m'ha esperançat.
En relació amb el tema dels sants, de l'anticristianisme, ja saps que creiem de manera molt diferent. Penso que hi ha una gran majoria de població que rebutja qualsevol aspecte que tingui a veure amb els cristians, i que hi ha un grn buit moral per això, xò tb penso que l'Esglèsia s'ho ha buscat els darrers anys. I que ara toca refer llaços i fer entendre què vol dir ser cristià o catòlic. I mostrant rebuig no aconseguirem res. Tenim l'experiència de l'anarquisme i la repressió. Sumem, no intentem fer creure que alguna cosa és millor que altra. Els carrers,.... potser és important, xò podem conviure tots no? Aquesta és la feina, fer veure que tots tenim alguna cosa a aportar.
petons!

rits ha dit...

ASSUMPTA, el senat? però si d'aquí 18 mesos no ens hauria d'importar....

s'havien repartit totes les cadires ERC i Convergència i sense ni dir-nos què pensaven fer. Ja els està bé. Ho sento, però ho penso així. Si ara s'ha de crear una estructura de govern completament diferent, les cadires ja no estaran tan assumides.

I ep, una darrera reflexió. El problema no només és que CUP tingui 10, és que JXS no va aconseguir més de 62. Perquè no comptaven gens amb aquesta situació.

Fraterna ha dit...

Dona, que estava enfadada quan vaig escriure el comentari això era innegable :-))) però d'aquí a odiar van anys llum...

L'altre dia em vaig empipar amb els meus nebots (20 i 15 anys) i els vaig engegar a pastar fang perquè no em van contestar un Whatsapp (que jo n'envio moooooolt poooooocs i, per un que envio, no em van fer ni cas) era una cosa que em feia il·lusió perquè parlava de Reus i tal... i no em van dir res... Em vaig empipar tant que vaig marxar del "grup" :-DDD
Evidentment, no odio els meus nebots que, a més de ser bons nanos, guapos, simpàtics i carinyosos són indepes i partidaris d'en Mas hehehe

Evidentment no els odio... :-DDD

Vull dir que un es pot empipar molt i ja està, però no passa de les capes superiors. L'odi entra a l'interior i és molt horrible i fosc... jo diria que qui odia desitja el mal a l'altre i jo el pitjor que desitjo a les CUP és que perdin les eleccions... hahahaha... no els desitjo ni un refredat.

Dit això, el tema religiós és molt empipador... a mi l'altre dia un em va deixar anar "és que no vareu aprendre res de la crema d'esglésies?"... ostres tu, sí que anem forts! i jo li vaig respondre que no, que de les coses mal fetes sempre procuro no aprendre res. És suficient que sàpiguen que vas a missa (com és el meu cas) perquè et facin burla de "el teu amic invisible"... Respecte zero.

En fi, que espero amb il·lusió les eleccions al març, li he trobat gustet a això d'anar votant...

En el tema del Senat... doncs tens tota la raó!! :-DDD De fet, és un tema que, en sí, és ben ximple, ja que, si som independents el Senat ens ha de relliscar, però el fet de votar junts amb els unionistes per fer perdre JxSí és lletjot, eh?

Petons, guapa!!

Assumpta ha dit...

Dona, que estava enfadada quan vaig escriure el comentari això era innegable :-))) però d'aquí a odiar van anys llum...

L'altre dia em vaig empipar amb els meus nebots (20 i 15 anys) i els vaig engegar a pastar fang perquè no em van contestar un Whatsapp (que jo n'envio moooooolt poooooocs i, per un que envio, no em van fer ni cas) era una cosa que em feia il·lusió perquè parlava de Reus i tal... i no em van dir res... Em vaig empipar tant que vaig marxar del "grup" :-DDD
Evidentment, no odio els meus nebots que, a més de ser bons nanos, guapos, simpàtics i carinyosos són indepes i partidaris d'en Mas hehehe

Evidentment no els odio... :-DDD

Vull dir que un es pot empipar molt i ja està, però no passa de les capes superiors. L'odi entra a l'interior i és molt horrible i fosc... jo diria que qui odia desitja el mal a l'altre i jo el pitjor que desitjo a les CUP és que perdin les eleccions... hahahaha... no els desitjo ni un refredat.

Dit això, el tema religiós és molt empipador... a mi l'altre dia un em va deixar anar "és que no vareu aprendre res de la crema d'esglésies?"... ostres tu, sí que anem forts! i jo li vaig respondre que no, que de les coses mal fetes sempre procuro no aprendre res. És suficient que sàpiguen que vas a missa (com és el meu cas) perquè et facin burla de "el teu amic invisible"... Respecte zero.

En fi, que espero amb il·lusió les eleccions al març, li he trobat gustet a això d'anar votant...

En el tema del Senat... doncs tens tota la raó!! :-DDD De fet, és un tema que, en sí, és ben ximple, ja que, si som independents el Senat ens ha de relliscar, però el fet de votar junts amb els unionistes per fer perdre JxSí és lletjot, eh?

Petons, guapa!!

Assumpta ha dit...

Quin desastre!! He posat el comentari amb la personalitat del blog de Litúrgia de l'Arquebisbat!! :-DDDDDD

El pots esborrar??