4/11/12

Ruta santsenca

Ser filla de Sants i viure a "l'exili" no és gaire fàcil. Quan tens la família, el nucli dur dels amics i algunes de les teves activitats allà però no hi vius, és complicat. I més quan ens anem fent grans. La comoditat d'un barri on hi ha de tot, et trobes coneguts a cada cantonada i l'ambient és més que confortable fa que cada vegada es facin menys coses fora del barri, sobretot als vespres. I sovint això no ho porto gens bé. Fora de les muralles santsenques hi ha tot de vida d'una ciutat que batega i anar creuant la ciutat cada dos per tres és molt cansat. Per això, de tant en tant, em recordo que al meu barri d'acollida també hi ha molta vida associativa i que ja seria hora d'anar-hi participant. Però la mandra i el fet de ja fer moltes coses, fa que sigui una cosa a anar deixant de banda.

Però bé, de fet, el post no va de tot això, sinó més aviat del que ens ha anat passant els darrers temps. Temps on ja no se surt de festa fins tard (bé, no gaire sovint), temps on ja no es pot anar de restaurants com abans (perquè no hi ha tans monis), temps on cadascú té moltes més ocupacions i trobar estones per veure's és una mica un tetris. Així doncs, quedar-se al barri, un barri que a més s'està regenerant (i molt) la seva vida d'oci, ha fet que hi hagi tot una ruta de llocs més que recomanables.

Fa uns dies, a la feina, una companya em va demanar un lloc a Sants per anar a sopar. I al més pur estil contracte del Messi, en un tovalló de paper, vam fer una mini ruta de llocs a Sants per sopar baratet i/o prendre una copa. Després, com que som uns frikis, tot es va multiplicar i el resultat és aquest:


Per si no queda clar, el nucli central és la Plaça Osca. Fa gràcia perquè històricament era el centre de la vila de Sants, però els anys setanta i vuitanta es va degradar molt. Recordo que de petita em feia por passar-hi. El meu pare era veí del carrer Riego i hi tenim forces vincles, però feia una por tremenda. Ara és el nucli de la vida d'oci santsenca i la seva reconversió s'ha de celebrar! Allí podeu trobar els millors entrepans, els del Fo bar, i un munt de terrassetes on prendre alguna cosa o fer un mos. 

Del mapa veureu en vermell els restaurants, en lila els llocs on sopar i/o fer una copa i en verd els llocs on anar a fer la copa.

A destacar (tot pel meu gust i amb un munt de llocs que em queden per provar):

La bricciola (pizzeria siciliana. Fe d'errades del mapa, que posa napolitana); La teta de monja, La taràntula, el vermut de sants (que ja no es diu així, però que no aconsegueixo recordar el nom! i que està xulo per anar en parella),  el japonès del carrer Galileu (compte! divendres vam anar un del mateix carrer que està fora de mapa que supera el del mapa), el Simbad, la paradeta (popularment, el marisquito), l'etíop.... Es veu que el Racó del bauti i la pizzeria del carrer Masnou també estan molt bé, però no hi he estat.

Les tapes del Floren (un clàssic dels dimecres), el Fo bar, Terra d'escudella, Llopart (descobert recentment), el Cucut (una agradable terrasseta darrera el mercat d'Hostafrancs), el Conesa (sucursal del popular Conesa de pl. Sant Jaume), i el Salvat (fora de mapa i on no m'hi veureu mai perquè la seva especialitat son les anxoves, i diguem que no les puc ni olorar).

El setè cel, sa cava, la cerveseria nova de la plaça, el racó de sants (que em diuen que ja no es diu així) i el recent inaugurat Koitton club.

Però segur que hi ha molts més que s'han d'anar descobrint. S'admeten tots els canvis i suggeriments! I de fet, hi falten els cafès i pastisseries. Potser això sigui un altre post.


ps. la propera ruta, al meu barri d'acollida, que també té tot aquest encant!
La BSO del post, en homenatge als 20 anys de Reservoir Dogs. I que, de fet, tb som uns màfies.

15 comentaris:

Garbí24 ha dit...

i perquè no en fas una app per android o apple......venir a fer un tomb seria molt més àgil. Ara que fer-ho amb el tovalló de paper té tot el seu encant.
guardarem la imatge per si fa falta....aquestes informacions són de les bones.

Alba ha dit...

Molt bé Rits!! jo que no em conec res de Barcelona quan m'expliquen llocs on anar de manera "cassolana" m'encanta! I aquests mapes fets a mà són més que genials!

Assumpta ha dit...

Hehehe molt xulo el plànol... ara bé, el que m'ha encantat és el trenet de la Estació de Sants!! És moníssim!! :-)))

Sergi ha dit...

Homeeee... el Taràntula no podia faltar! Molt gran. També he sopat al Fenícia. Els entrepans del Fo bar també els he tastat, molt bons, i algun cop he sortit per Plaça Osca, sense anar allà. Segur que he estat a altres llocs d'aquests, però per nom no em sonen tant. És cert que aquesta zona de Sants és xula per passar-hi un vespre de tant en tant, per aquells que no hi viviu o vivíeu, és clar. Els que sí, suposo que en gaudiu molt.

mar ha dit...

rits...
mil gràcies!
aquestes recomanacions són de les que val molt la pena tenir en compte!

petonets

Rafel ha dit...

Quina meravella, no t'has deixat gairebé res.

Jo hi afegiria la nova casa de pintxos al carrer Riego i la teteria Malea al mateix carrer ( Ah no , aquest és pel post dels cafès )

pati di fusa ha dit...

santsenca? jo vaig ser veïna adoptiva de sants durant un parell d'anys (el meu currículum de canvis de barri és una mica escandalós). ara ja fa mig any que no hi visc. m'hauria anat de conya aquest plànol tovalloner quan m'hi vaig mudar, però bé, vaig tenir temps de descobrir i gaudir molts dels llocs que esmentes, tot i que els meus habituals eren el teta de monja i el fo. encara hi torno, de tant en tant. sants enganxa! ;)

et puc anotar 3 recomanacions més:

- bar bauxa: a vallespir. bar de barri, de clientela jove, amb tapes i bocates "guarros" (entès en el bon sentit, de ben carregats) i tracte familiar.

- bodega bartolí: a vallespir també. bar-restaurant de tracte i menjar casolà i un cambrer que encara et recita els plats (una bona llista) de memòria.

- el bar okinawa: a rosés. baret molt petit, modernet i dissenyat amb molt de gust, per fer-hi un bon mojito o qualsevol altre combinat.

(és el 3r cop que intento deixar-te el comentari; creuo els dits perquè se'm pengi)

Gemma Sara ha dit...

Carai, ni el Trotamundos ni el Lonely Planet, el tovalló de la rits! No conec gaire Sants, només hi he estat quan hi vivia una amiga i no sortíem gaire de casa seva (començava l'edat de poc sortir), però va bé tenir el post, mai és tard per descobrir nous territoris, gràcies!

rits ha dit...

JOAN GASULL, caram, ara s’ha posat de moda fer app de tot, oi? M’ho hauré de pensar, seria una bona cosa per un sobresou!
Si no el conserves, tampoc passa res, ho tinc força aprés i si necessites alguna recomanació, no dubtis en preguntar-ho.

ALBA, n’hi ha moltíssims. De tots els gustos, i de cassolans molt. Sants no és un barri fashion, més aviat un barri on et sents molt proper.

ASSUMPTA, carai, en quines coses et fixes!!! Mira que no em va agradar gens com em va quedar! X no parlar del drac del parc.... ais....

XEXU, pecat, mort i ressurrecció! Això si, si fas algun dels dos últims, millor compartit! Fa dos anys que el barri s’ha posat les piles i ja era hora. Quan era jove no hi havia res d’ambient agradable per als vespres. A gaudir-lo!

MAR, a tu! Si descobreixes algun d’aquests racons ja ens diràs.

RAFEL, veí de sants? Caram!!! Si, si, és que encara no l’he provat, xò en dos dies tres persones me n’heu parlat molt bé d’aquest lloc de pintxitos, el MoMa. L’hauré de tastar!

PATI DI FUSA, a la tercera va anar la vençuda! Crec que la bodega bartolí és la que senyalo com a lloc per fer bocates,... és que pels noms sóc un desastre!!! M’apunto els altres dos. El carrer Rosés per a mi em recorda les festes de sants, de l’estiu, se’ns dubte el gran concert de les festes, la trobada el divendres amb Los de siempre, amics de l’escola i x passar una bona estona.

GEMMA SARA, quan vulguis, una ruta garantida!!

Un petó a tots i totes!!!!

Assumpta ha dit...

A mi m'encanten aquests dibuixets i com de tots aquests locals de que parleu no en conec ni un (pensa que jo ja fa 22 anys que visc fora de Barcelona i, a més, vivia bastant lluny de Sants) doncs em va fer molta gràcia mirar la part "més artística" del teu plànol... la vaig trobar molt bonica! :-))

El porquet ha dit...

Escolta, em quedo aquest post com a fantàstica guía turístico-gastronòmica per quan hi vagi! Jo els voltants del carrer Premià són els que em conec una mica més... suposo que no cal que te'n digui el motiu... ;P

Si tu enyores el teu barri, imagina't jo que hi tinc un mar enmig des de fa dos mesos... l'enyoro molt, sobretot quan, en un cap de setmana com aquest no tinc ningú amb qui poder sortir a fer una cervesa, i el poc que he fet ho he hagut de fer sol... enyoro i molt el meu Sant Andreu, ple de vida, d'amics, de coneguts i de llocs on passar l'estona en bona companyia.

rits ha dit...

ASSUMPTA, doncs si no coneixes Sants, ja tens una bona excusa per conéixer un barri ben bonic!!

PORQUET, hehehe, hauràs de comentar-li als rínxols del carrer Premià que et portin a algun d'aquests! ;)
Ostres, entenc el teu enyor. molts i molts ànims, de ben segur que aviadet podràs tornar a assaborir un cafè al Versalles, unes braves de l'Ikéro (ara amb i, que el porten uns xinos) o les torrades de l'stay! aviam, tb s'accepten recomenacions santandreuenques, eh!;)

El porquet ha dit...

O les patates de xurreria de la Marisa (les millors que he tastat mai!), el restaurant Bloc (molt bé de preu i plats boníssims), els durums del Bòsfor, uns croissants de xocolata de la Blats, unes cerveses d'importació i unes hamburgueses al Michael's, un dinar de fantàstica cuina de mercat al Rabasseda, o els brutals esmorzars de forquilla i ganivet de Can Roca... aixxxx, el meu poble!

DooMMasteR ha dit...

M'ha encantat aquest post! Soc d'anar força al Fo, amb aquells entrepans ultra calòrics, al Teta de monja, on hi treballa un amor platònic i on et recomano que provis la pizza Corleone (un veritable pecat)

Els millors dinars al Terra, les pintes al Sa Cava... només trobo a faltar una bona cafeteria :-)

Adoro aquesta plaça i alguns llocs més. Em guardo l'imatge, vull anar una mica més lluny d'aquest meravellós barri que ja considero que és una mica meu :-)

rits ha dit...

PORQUET, passaré les teves recomenacions a l'equip xq m'hi portin!! ahir vam tenir sopar de l'equip a casa d'un i després van acabar al Versalles que es veu que hi ha una sala per a les matinades. Snif, snif... encara, amb tres anys que fa que vaig amb la gent de sant andreu, no he posat els peus al Versalles!! quina ràbia!! ahir estava taaaan cansada que després de sopar vaig haver de marxar.... ais....

DOOMMASTER, un barri ja teu. Cafeteria? mmmm, la teteria no et sembla un bon lloc? hi ha el Petit Café, al costat de la Jijonenca i un lloc que m'agrada molt és el Baltà, encara que allà el que destaca no és precisament el café sinó les creps!