30/6/10

A 34 graus i sobrevivint

Que venien temps difícils, ho sabíem tots. Que havíem d’estar preparats per retallades, sentències i despropòsits entre polítics, ho sabíem tots. Que estaríem aturats per les eleccions a partir de setembre, ho sabíem tots. Però que moriríem de calor, no ho sabíem tots.

Aquesta setmana l’ànima està una mica més compungida en rebre la nòmina, entre el 5% menys i el dia de vaga s’han esfumat més de 100 euros (que són molts!) però des de dilluns tenim un altre regal que ens ajuda als funcionaris i treballadors públics a estalviar. No tenim aire condicionat. El sistema s’ha de canviar i es clar com que a l’administració tot és tan lent doncs no hi ha millor moment per fer-ho que ara (no han tingut tot el hivern i primavera, potser? i ens demanen paciència i comprensió.

Però la paciència i comprensió s’acaba després de tres dies. El primer dia quan encara pensaves que havies d’agafar la jaqueta i anar amb texans perquè feia fred al despatx però al final del dia estàs vora la lipotímia i amb tots els pantalons enganxats. El segon dia quan et fan creure que ja està en marxa però és un pur emmirallament de les ganes de fresqueta, i el tercer dia, avui, quan ja gairebé vaig amb vestidet de platja i sents que a alguns llocs de la casa estan a 36º i falten per arribar les hores de més sol.

Perquè les oficines on treballo són molt mones, l’interior d’una illa de l’Eixample, plenes de vidrieres i plantetes però són un hivernacle perillós on al hivern fa fred pels grans finestrals i a l’estiu et torres amb el sol.

I es clar, ja sé que a les escoles no hi ha aire, que els treballadors del carrer tampoc tenen aire, que de fet ni a casa els pares ni a la meva en tenim d’aire i que de fet, no cal, i cal deixar de pensar, deixar de veure desdoblat, que el cap no et faci mal i poder-te concentrar en la llei de subvencions, .... paciència i comprensió. Dues paraules que aviat seré incapaç de saber què volen dir i que he de recordar tancant els ulls i fent ioga enmig del despatx.

En alguns llocs, com que el sistema fa anys que s’hauria d’haver canviat hi ha aparells independents, però amb els canvis estructurals i de mampares, i el que tinc més a prop està ben col·locat enmig d’un passadís i enfocat cap un paret! Fa un servei!!

No sé jo si aguantarem molt més, però ben aviat i com que tothom diu que no fem brot i donar-los la raó serà qüestió de venir en bikini i estar-nos al sol dels terradets, fresquets, amb un granissat de llimona i muntarem unes piscinetes i tot!

24 comentaris:

Assumpta ha dit...

Aquí a casa tampoc tenim aire condicionat... el sol hi pica de plè a la tarda i prefereixo no posar el termòmetre aquí perquè el resultat, psicològicament parlant, no crec que m'ajudés massa :-)

Ànim, que vosaltres en uns quants dies segur que ja tindreu aire condicionat... es tracta d'aguantar una mica més :-)

Josep Lluís ha dit...

Jo veien la mini foto, diria que he estat a la vostra sauna...

Bé, m’uneixo al teu dolor per la pèrdua de sou. Respecte a la calor, 34ºC em sembla d’escàndol, tal vegada seria bo llegissin això:

El Reial decret 486/1997 (BOE 23-4-97) estableix les disposicions mínimes de seguretat i salut que han de complir els llocs de treball, entre elles la temperatura. En compliment d'aquesta norma, l'Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball ha elaborat una Guia Tècnica per a l’avaluació i prevenció dels riscos relatius a l’ús dels llocs de treball, que aporta els criteris tècnics i les recomanacions per a facilitar la interpretació i correcta aplicació del citat RD. El RD estableix que la temperatura dels locals on es realitzin treballs sedentaris propis d'oficines o similars estarà compresa entre 17 i 27° C. Com treballs sedentaris també s'inclou el maneig d'eines de baixa potència, el treball en banc d'eines, i similars, pel que la practica totalitat de les activitats que es realitzen en els centres d'ensenyament estan incloses en aquest apartat. Aquesta normativa afecta no solament a les aules, oficines o tallers, sinó també als passadissos, escales, serveis higiènics, locals de descans de primers auxilis, menjadors, o qualsevol local en el qual el personal hagi de romandre o al que pugui accedir en raó del seu treball. La guia estableix que a l'hivern, atès que es duu roba d'abric, la temperatura hauria mantenir-se entre 17 i 24° C. A l'estiu, al dur roba lleugera, la temperatura hauria estar compresa entre 23 i 27° C . Això vol dir que quan s'utilitzen sistemes de calefacció cal cuidar que tampoc es generin temperatures excessivament altes a l'hivern . A l'estiu, si s'utilitza aire condicionat, cal cuidar que la temperatura tampoc es redueixi a l'excés. Si la temperatura existent és inferior a 10° C o superior a 27, existeix un risc de estres tèrmic.

Sort!

S.N. ha dit...

Nena! Agafa el vano!!!
O si no, feu una guerra de pistoles d'aigua com nosaltres ahir al cole...jejeje.

Assumpta ha dit...

Ostres, Josep Lluís, és boníssima aquesta normativa!! No tenia ni idea que existís :-)

Ara bé, l'administració és com és i diran que, precisament, estan treballant per arreglar-ho i ja està... Ells són així...

JJMiracle ha dit...

Jo aquests dies treballo a 28 ºC amb un ventiladoret. Poc o molt, encara es pot aguantar, però ara sí que enyoro l'hivern!

maria ha dit...

Paciència^-^!Tu aguanta i si cal emporta't gel de casa, si més no pel cafè.

Ferran Porta ha dit...

Molt en el seu paper, en Josep Lluís :))

Noia, això de la calor és una murga. T'anava llegint, em posava a la teva pell i m'agobiava més del que ja estic. A mi, de debò, és que se'm fonen les neurones, a partir de 20°. Si, ho sé, 20° no són res... i per dissabte se n'esperen 35°!, aquí dalt. No m'ho vull ni imaginar; ja m'ho trobaré.

Tu aguanta, com una campiona. com diu l'Assumpta, segur que falta menys perque us l'arreglin, i llavors... hmmmmm!!! :)

Sergi ha dit...

A casa es fa el que es pot, finestres obertes i a generar corrent. I poca roba, però no donarem detalls. Però treballar sense aire? Però és que s'han begut l'enteniment? A mi em diuen que paciència, que només seran uns dies i s'arregla, i m'agafo vacances. Sóc molt calorós, i el meu edifici té tot de vidrieres i cap finestra. Hi toca el sol tot el dia. Si no hi hagués aire... impossible.

Garbí24 ha dit...

sempre es retalla per on no s'ha de retallar i els més putejats sempre els mateixos.....jo de moment tinc aire i el control...que es el mes important

Tu, jo i l'Otis ha dit...

Jo em solidaritzo, que treballo a casa i no tinc aire.
Fa uns dies vaig fer un curset en una escola privada... en una saleta petitona amb 15 persones, 15 ordinadors i un projector... sense aire condicionat... allò sí que va ser una sauna...

sànset i utnoa ha dit...

Jo treballo al soterrani de l’edifici i, per si fos poc que l’aire no m’arriba ni per casualitat, arribo a unes humitats del 70% i gaudeixo de la plaga anual de mosquits tigre...

I després ens diuen “que bé que viviu”!

*Sànset*

Assumpta ha dit...

Hola, xiqueta... com va? :-)

Entre recordar els teus 34 graus i la humitat del 70% d'en Sànset... ufff

Us faig arribar a tots dos un suc de taronja natural ben fresquet i un ventilador...

No poso abraçades perquè encara ens enganxaríem :-))

òscar ha dit...

Porto més d'un mes reclamant, demanant, gairebé pidolant que l'estiu vingués d'una punyetera vegada i avui, sense aire condicionat, el que donaria per una miserable ventada d'aire.

Qui m'entengui; que em compri!!!

Striper ha dit...

A mi avui m'ha fastidiat força la calor!

kweilan ha dit...

Treballar en una habitació a 36 graus és impossible i espero que us l'arreglin aviat.

Ferran Porta ha dit...

Assumpta, maca... no tindries pas una mica de suc per mi, també??

sànset i utnoa ha dit...

Assumpta i, si pots, envia'm autan i relec, que em convenen!

*Sànset*

Núr ha dit...

L'Assumpta definitivament s'ha convertit en la marona de tots!! ains!!! Si vols, Assumpta, maca, i per estalviar-te feina, et vaig a comprar quatre quilos de taronges, que em sembla que faràs curt! ;)

Pel que fa a la situació de la rits, jo també havia sentit que, per llei, hi ha una temperatura mínima i una de màxima establertes perquè el treballador es trobi en condicions òptimes per a realitzar la seva feina (almenys, en el cas de la feina d'oficina, com apunta la llei). Jo vaig patir moltíssim, també, problemes d'aquest tipus a la feina, però no me'ls van solucionar (em van fotre fora i ja està, però no per aquest motiu, eh?). Sigui com sigui, el que sí que vaig sentir és que en no sé quina oficina de correus, els treballadors van decidir fer una mena de "vaga" i no treballar fins que no els solucionessin un problema que tenien de temperatura (crec que, en el seu cas, era que no tenien calefacció o alguna cosa semblant).

Jo de tu, imprimiria força còpies del que t'ha escrit el Josep Lluís i ho repartiria per tota l'oficina, o ho penjaria a les portes del lavabo (si vols romandre en l'anonimat!).

rits ha dit...

Moltes gràcies per comentar i pels ànims. I als que patiu també aquests agobios, doncs sols dir-vos que us entenc perfectament! Dijous va començar a funcionar però fins avui encara hem patit una mica de calor. Suposo que dilluns ja estarà tot bé.

ASSUMPTA, crec que ens vam començar a agobiar encara més quan vam saber a quants graus estavem. Ja deia que a casa tampoc tinc aire, però no notava tant la calor. El preocupant era que no et podies concentrar en res. I treballar així era ben difícil.
Per cert, la normativa hi tant, i saps no només és d’aplicació als funcionaris. L’hauria de complir tothom, xò molts se la passen .....
Moltes gràcies preocupar-te. Em va arribar el suquet ben fresquet i espero que a en Sànset també!

JOSEP Lluís, segur que has estat per aquestes saunes? Mira que vaig fer la foto petita, petita.... coneixíem la normativa, però ningú va dir d’evacuar l’edifici. Dimecres va ser el pitjor dia i crec que algun cap hagués tingut que prendre alguna decisió. Però vam sobreviure i ara ja està normalitzat. Alguns van trucar fins i tot al servei de prevenció de riscos, però la resposta millor me la quedo perquè va ser patètica.
Per cert, josep lluís, moltes gràcies per la visita i per la normativa.

SN, guerra de pistoles d’aigua!!!!!!

P-CFACSBC2V, doncs molts ànims però no és gens desitjable treballar en aquestes condicions.

MARIA, va ser horrorós, tant que la paciència va desfer-se com el gel al café

FERRAN, ànims, i aguanta tb! No hagués pensat mai que per aquestes terres fes tanta calor!
De suc, en queda de ben fresquet per si vols un got

XEXU, vaig estar mooolt temptada de marxar i demanar assumptes propis perquè va arribar un moment que no podia més, però també em feia ràbia. En el fons ens haguessin tingut que fer marxar perquè no eren condicions segures de treball.

GARBI24, doncs tenir el control si que és important. Perquè quan funciona l’aire, le picabaralles per més fred o menys tb són antològiques

CA L’OTIS, buf, amb coses d’aquestes s’enten que els mestres diuen que a les tardes de juny és impossible fer classe. Ànims!!!!

SÀNSET, recordo unes companyes que també van estar treballant durant molt de temps en un soterrani i estaven desesperades. No us poden canviar de cap de les maneres? Heu de fer pressió.
Si, si, sembla que no tinguem dret a queixar-nos. No ho entenc.

Ais, ÒSCAR, és el que té l’estiu. A mi tampoc m’agrada gaire. Amb la calor hauríem d’estar de vacances.

STRIPER, haurem d’agafar paciència que arriba la forta!

KWEILAN, si ja s’ha arreclat però ha estat una setmana ben difícil.
NÚR, el problema de la casa on treballo és que la unitat de grup, de fer pressió està morta. Costa molt moure a la gent. Mira, a tothom li retallen el sou i només 4 gats van fer vaga. Els mateixos que aquest dia es queixaven, però es clar, que havien de fer mobilitzar-se? Marxar dimecres era sancionable si no era agafant assumptes propis i que el cap te’ls validés o que els caps ordenéssin el desallotjament. I esclar amb la retallada, el dia de vaga i que ningú hagués fet res per ningú,.... no era plan de mobilitzar-se. Trist, molt trist, ja ho sé, però bé, hem sobreviscut i ja és una anècdota més.

Anònim ha dit...

Doncs han anunciat que els propers dies seran tan o més calurosos que aquest! Però bé, ja ho té l'estiu! A passar-ho el millor que es pugui!
Sobre la retallada de l'Estatutet, només dir que aquests del Tribunal Constitucional sembla que ens hagin demanat a crits que apostem per l'Estat propi. Posem-nos-hi, doncs!

Elfreelang ha dit...

a mi és que l'aire polar condicionat no se'm posa gens bé....però la calor excessiva tampoc quin dilema....ànim que aviat passarà l'estiu i a l'hivern tindrem fred....i no és mala idea anar en biquini a la feina!

Assumpta ha dit...

Vingaaaa vaaaa!! suc de taronja per a tots!! :-))

http://en.wikivisual.com/images/5/5a/Oranges_and_orange_juice.jpg

(Gràcies Núr per anar a comprar les taronges jeje)

Sànseeet!! Té, autan (ai, pobret... ufff)

http://www.johnsonwax.es/media//corporate/es/autan_protection_plus.jpg

Relec (extrafuerte)

http://www.lineafarmacia.com/tienda/catalog/images/relec.jpg

;-))

bajoqueta ha dit...

Quan vaig treballar a les Torres Cerdà ens passava el mateix, molt mones elles per fora, però això de tenir tan de vidre uffff. A sobre havia una part que l'aire era com si estesses al Polo Norte, a l'altra al Caribe. Sempre et tocava estar a la part on més et costava, horrible!

rits ha dit...

Assumpta!!!!!! la calor continua aprentant!!!! sucs per tothom???? us hi apunteu els altres????